Локдаун в Перник: Учители от 9-то СУ разнасят домашни на деца по домовете им, директорът Никодимов разреши да се допускат ученици в училище за консултации

Учители от 9-то училище „Темелко Ненков“ в Перник работят на терен в условия на пандемия, като разнасят домашните на учениците по домовете им. Причината е, че все още в училището има деца, които нямат достъп до електронно обучение. За това учителите, облечени в защитни облекла и средства ходят да обучават възпитаниците по домовете . 

„Принудени сме да опитаме всичко. В откровен разговор с колегите им казах, че не трябва да да бъде оставено нито едно дете, което иска да учи. Затова, вероятно в разрез с правилата съм разрешил деца,  които искат консултации с колегите да бъдат допускани до училището“,казва директорът на училището Марин Никодимов пред Кракра тв.

Социалната неравност в българското общество изпъква много ярко сред учениците в 9-то СУ, особено във време на пандемията. Много от децата от училището въобще не разполагат с дигитални устройства, за да проведат електронно обучение, или са от многодетни семейства и имат само едно устройство у дома за всички. Други родители пък не могат да си позволят да плащат за интернет връзка.

Марин Никодимов казва, че чест прави на учителите от 9-тото, че осъзнават мисията си. Училището среща проблеми при наваксването на материал сред някои ученици, още от миналата година, когато пандемията затоври за първи път децата у дома. Проблемът е главно сред вторите класове, казва Никодимов.

„За останалите се надявам да могат да наваксат – тези, които вече са придобили начална грамотност и имат желание да учат. За което и станахме средно училище. Тази мотивация, която искаме да предадем на нашите ученици е, че чрез образованието и специалностите, които са си избрали могат да успеят в живота и да станат нещо повече от родителите си.  Така, че големите деца са вече мотивирани, те обичат това, което правят и се надявам, че с тях по-бързо ще се справим“, казва още Никодимов.

„Равният старт напълно отстъства от българското училище и в момента ние най-добре го усещаме“, коментира  още Никодимов.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply