Официално: Изхвърлиха ресторантьора от Двореца на културата, дължал над 13 000 лева! Закриват се театъра, оркестрите и заплатаджии за над милион лева в сферата на културата през 2021г.

Бизнесменът Мите Герака, който държи ресторанта в Двореца на културата е официално изгонен от днес, научи ZaPernik.com. Със заповед на кмета на Община Перник договора за наем между него и Общината е прекратен.

zaPernik.com научи, че наемателя не е плащал задълженията си в размер на над 13 000 лева, основно наеми към Общината и това е била основната клауза по която е махнат.

Както цял град гръмна, в условие на пандемия и забрана заведения да работят, в петък вечерта от Двореца на културата се чуваха маанета и кларинети. Снимки от вътре, качени във фейсбук показаха тържества, главно на роми.

Какво каза по темата Станислав Владимиров – Станката пред zaPernik.com:

Г-н Владимиров, как ще коментирате скандала с ресторанта от Двореца на културата?

– Недопустимо е да се правят купони, когато е забранено. Недопустимо е да чувам чалги и маанета от Двореца на културата. Аз не харесвам тази музика и няма да има такава музика в Двореца на културата. Не съм против, който я харесва да я слуша, но не в Двореца на културата.

Вярно ли е, че наемателя на ресторанта е отстранен?

– Да. От днес вече не може да стопанисва ресторанта. Не си е плащал наема за над 13 000 лева. Също недопустимо прегрешение. Който е нечестен – няма работа с Община Перник.

Какво ще се появи на негово място в ресторанта на Двореца?

– Предстои основен ремонт на Двореца на културата. По време на ремонта пълна трансформация на организацията на културната дейност в града ни. Масово съкращение на заплатаджии и нов културен афиш – богат на заглавия. В момента близо 1 милион лева годишно се изяждат за заплати и администрация в Двореца на културата и младежкия дом, а насреща няма никакъв продукт. Сега ще е обратно – тези пари ще отиват директно за култура, а не за заплати, както беше досега. В Перник ще гостуват най-добрите представления, ще се правят най-добрите концерти, ще се подпомогне фестивала „Сурва“, а местните състави, които работят яко, ще се изявяват пред публика, но заплати на кибици няма да има.

– Ще се съкращават ли звена?

Да. Закрива се почти всичко старо и неработещо. Например театъра. Той няма постановки, но яде стотици хиляди лева за заплати. Знаете ли за тези пари колко театър ще се играе в Перник? Ще гледате най-добрите актьори от цяла България – Георги Мамалев, Татяна Лолова, Зуека, плюс опера, балет, концерти. Закривам всички заплатаджии и откривам културния живот на Перник. Който е направил добро представление – Община Перник ще го покани.

– А оркестрите?

Същата работа. Не може да има общински оркестри и то няколко на заплата, които да нямат почти никакви представления. Ако някой иска да си прави оркестър в Перник, или театър – ще дадем база за тренировки и репетиции, но няма да плащаме заплати. Разбира се, съгласни сме да си плащаме за участието им в наши програми, но заплати за милиони лева не мога да давам. Това е останало от десетилетия и не работи. Ще имаме вече културна програма всяка петък вечер, след като ремонта на Двореца на културата приключи догодина. За същите пари, които перничани плащат с данъците си, ще имаме 10 пъти повече културен живот в Перник. И то на най-високо ниво.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply