Гонят ли Ансамбъл Граово от залата им за тренировки в Перник?

Най-големият Ансамбъл за народни песни и танци в Перник е на път да бъде изгонен от тренировъчната им база и то по настояване на директорка на пернишко училище, гръмна социалната мрежа. В момента в интернет пространството се разпространява петиция в подкрепа на Ансамбъл Граово.

От 15 години танцьорите на ансамбъла, който е с близо 70-годишна история провеждат своите тренировки в зала, намираща се на територията на пернишкото 11-то ОУ „Елин Пелин“. Тренировките са предимно вечер. Залата се стопанисва от ръководството на Ансамбъл Граово, ремонтира се с негови средства.
По настояване обаче на директорката на 11-то училище, общинските съветници на Перник ще разгреждат изгонването му, твърди Ивета Динкова. Договорът за стопанисване на залата от ансамбъла изтича и предстои да бъде решено дали той да бъде продължен или да бъде прекратен. От Ансамбъла изтъкват, че в момента през школата им минават 200 деца.

Ето какво пише Ивета Динкова:

Здравейте!
Моля да ни подкрепите!
Общинският съвет – Перник по изключително адекватното настояване на т. нар. Г-жа директор на 11 ОУ „Елин Пелин“ и явно нейни поддръжници в съвета, ще разглежда изгонването на

Ансамбъл Граово

от залата, която стопанисва, ремнотира със свои средства и поддържа от много години, намираща се на територията на училището.

Става въпрос за Ансамбъл със 70 годишна история в града, който има школи с малки и големи, които възпитава в обич към българския фолклор и традиции.
Мислим, че градът ни и в това число Общинският съвет имат доста по-сериозни проблеми за решаване и обсъждане, но уви на преден план е това да се спрат децата и младежите да прекарват част от вечерите си ползотворно и явно на всяка цена да се спре дейността на Ансамбъла (нещо, което не за първи път се цели).
Всъщност не пречим на никого, тъй като репетициите се провеждат вечер и в неучебни дни. Просто ни събира любовта към танца, което явно пречи на някои дребни душици.
Моля, подпишете петицията или пък ако имате възможност може да го направите и с физически подпис. Подписка има в „Лас Тостер“ в кв. Изток.
Благодарим предварително! 🙏
Нека запазим леко позанемарения културен живот в града ни!

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply