Радомирци поднесоха венци и цветя на паметника на подпоручик Константин Цанков, участвал в Изворския отряд по време на Сръбско-Българската война и загинал за свободата на България. На площада се изви голямо хоро, начело на което се развя българският флаг

Радомирци поднесоха венци и цветя на паметника на подпоручик Константин Цанков, участвал в Изворския отряд по време на Сръбско-Българската война и загинал за свободата на България. На площада се изви голямо хоро, начело на което се развя българският флаг.

В Радомир отбелязаха 131 г. от Съединението на България. „Съединението е стъпката, която завършва освобождението на България. В този исторически момент се крие символ, който трябва да ни вдъхновява и днес.“ С тези думи се обърна към своите съграждани кметът на Община Радомир Пламен Алексиев.

Радомирци поднесоха венци и цветя пред паметника на подпоручик Константин Цанков, сражавал се в Изворския отряд по време на Сръбско-българската война и загинал за свободата на България.
В изложбена зала „Войнишко въстание“ бе открита изложбата „13 безсмъртни българи“.
Експозицията представя в текст и снимки 13 велики личности на България от основателя на българската държава хан Аспарух, през великите държавници княз Борис и цар Симеон, духовници и просветители като Св. Климент Охридски, Св. Йоан Рилски и св. Патриарх Евтимий и Отец Паисий, светли образи като Васил Левски и Баба Тонка, Пенчо Славейков и Ванче Михайлов и разбира се Княз Александър Батенберг – съединителят.

Празникът в Радомир увенча емоционален концерт на голямата българска певица Гуна Иванова, която изпя емблематични български народни песни. На площада се изви голямо хоро, което поведе кметът Пламен Алексиев с българския флаг в ръка.

131 130 129

Коментари

коментара