Зам.кметът Стефан Кръстев удари конкурента си от ГЕРБ Д. Захариев: Който сее вятър – жъне бури. Сей земеделецо, днес му е времето!

Днес по-рано ZaPernik.com гръмна бомбата, че се готви създаване на голяма общинска структура за социални дейности, която да събере в нея досегашните 12 такива. Готви се и нов директор. Информацията разкри общинския съветник от ГЕРБ Перник Денислав Захариев, който обвини за новата каша зам.кмета Стефан Кръстев. Може да ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Часове по-късно не закъсня и правото на отговор на зам.кмета Стефан Кръстев, който освен всичко е политически враг на Захариев. Единият е лидер на БСП, другият на ГЕРБ в Перник.

Публикуваме правото на отговор на Стефан Кръстев – зам.кмет на Община Перник дословно:

„Който сее вятър – жъне бури.”

А пък който публично сее лесни за опровергаване лъжи – най-вероятно ще пожъне собственото си посмешище.

Лъжа 1 – „На предишното заседание, когато отменихме докладната – ресорният зам.-кмет Стефан Кръстев нямаше обосновано решение за създаване на Комплекса, и сега отново се депозира същия документ“ . Мотивите за предложената реформа в управлението на социалните услуги в Община Перник са абсолютно същите каквито и при внасянето на докладната записка в Общински съвет на 15.10.2020г. Отпадна от дневния ред на предишното заседание през октомври, тъй като не беше разпределена за разглеждане към достатъчен брой комисии (според съветниците) и най-вече към ключовата комисия „Бюджет, финанси и европроекти”. Кой е председател на тази комисия и с какво е бил толкова зает, че не е пожелал своевременно преди миналото заседание на ОбС тази докладна да бъде разпределена към ръководената от него комисия ? Все интересни въпроси. Отговорът на първия е на два клика разстояние от всеки интересуващ се.

Лъжа 2 – „Не е поискано мнението на специалистите.” В процеса на изработка на предложението за реформа участваха широк кръг от работещите в социалните услуги, а преди финализирането и входирането й в ОбС бе направена нарочна среща – дискусия с директорите на 10 социални услуги, които община Перник управлява пряко (още 2 са предоставени за управление на външни доставчици).

А сега и няколко истини, изложени като мотиви към докладната записка:

1. Главната причина за предложената реформа е въвеждането на управлението на социалните услуги в община Перник в съответствие с изискванията на влезлият в сила на 01.07.2020 нов Закон за социалните услуги (Нормативната уредба до 01.07.2020 г, касаеща социалните услуги – управление и предоставяне бяха регламентирани в Закона за социално подпомагане и правилника за неговото прилагане.)

2. В съществуващите днес в община Перник социални услуги няма почти никакво споделяне на ресурси, работна сила или налични МПС с цел по-оптимално разходване на средства; и дори между социалните услуги, ръководени от един и същ директор – сътрудничеството в интерес на потребителите ако не липсва е по-скоро епизодично.

3. Кметът е работодател на всеки един от 10-те директори на социални услуги, а всеки от тях е работодател на конкретните служители в дадената услуга – това не позволява вътрешно командироване и заместване между служителите от различни услуги, когато нуждата от това възникне.

4. Горното изпъква още повече в моменти като този, когато дневните и почасови услуги като дневни центрове, центрове за социална рехабилитация и интеграция и други ще бъдат принудително затворени, а тези, предоставящи резидентни грижи 24/7 ще се задъхват от извънреден труд и затрудняват да осигуряват нормален график за работа и почивка на служителите си, а на местата, където има карантинирани това ще бъде и откровено невъзможно.

5. Управлението на социалните услуги чрез комплексен и интегриран подход е практика в множество български общини, включително в Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Ловеч, Пазарджик, Варна, Монтана, Кюстендил, Видин и др.

Всичките мотиви и обосновка за предлаганата промяна са налични публично тук:

Политически заигравки с такава чувствителна тема и сфера не са изненадващи за представители на вече бившата градска управа, която с пълноводието си от управленска немощ ни докара най-невижданата в новата история на града ни суша.

Най-недостойно от всичко обаче в излязлата купчина нелепи аграрни лъжи беше замесването на името на един от най-уважаваните пернишки педиатри д-р Веселинова, която в този момент освен директор на нелеката социална услуга ЦНСТДМУППМГ (Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания с потребности от постоянни медицински грижи) не спира да дава дежурства и в пернишката болница като педиатър с цел запазване на застрашеното отделение в града ни. Достоен специалист, награждаван специално от предния кмет за принос в социалната сфера в града ни след предложение на всички социални партньори.

Не случайно си послужих с цитат със земеделска нотка в началото. Нека се сещат едни експерт-земеделци, за които специално бяха разкривани службици наскоро. Пък ако вземат да се изявят и като юристи и да прочетат приетите закони тази година по темата – цена няма да имат.

Всяко малко семенце си търси място сега, та напролет да може да избуи, най-вече пък когато се случи пролетта да идват и избори.

Но ако от сега сее плоски лъжи и то в такава чувствителна сфера – дали ще избуи нещо плодородно, или поредния плевел?

Сей земеделецо, днес му е времето!

Перник, 25.11.2020

Стефан Кръстев, зам.кмет Община Перник

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply