Пернишката поп певица София Георгиева създаде група за повишаване на бюджетната култура, с настояване за повече пари за култура догодина на принципа: Поискай и ще ти се даде!

Поп певицата от Перник – София Георгиева, която е политик от партия „Глас народен“ създаде фейсбук група, с която иска да повиши бюджетната  култура на хората, видя zaPernik.com.

Мотивирана съм да създам тази група с оглед на това, че съвсем скоро предстои формиране и гласуване на годишните бюджети за предстоящата година.
Смятам, че е необходимо да се обединим в искането бюджетът за култура да бъде увеличен!
Казано е: “Поискай и ще ти се даде!“

Предлагам задружно да настояваме пред министъра на култура за увеличение на средствата субсидиращи културата на България! В случай, че желанието ни не бъде удовлетворено отново обединени и категорични ще искаме оставки !
Според мен по-верният ни ход е да “притиснем“ министрите да служат на народа си и да разберат, че ние сме фактор. Не ние, те зависят от нас!

Бюджета 2016 година е 144 000 000лв
Фонд “Култура“ е 4 000 000 лв
Фонда отпуска смешната сума от 2500-3000лв при все, че не всеки сектор на изкуствата има възможността да кандидатства според правилника на фонда.
Поправките на правилника е следващата крачка.

След срещи на председателя на Комисия по култура и медиите, Славчо Атанасов с представители на гилдиите, както и преговори с министъра на финансите, останах с впечатлението, че е почти невъзможно да постигнем рязко 1 % повишение на бюджета за следващата бюджетна година, но бихме могли да отстояваме увеличение не по-малко от 0.7 % от брутния вътрешен продукт.

Ако системата удовлетвори искането ни ще настояваме фонд “Култура“ да се увеличи с 10 000 000 лв.
Това ще даде възможност на творци от всички сфери в изкуството да кандидатстват и реализират своите проекти.

Убедена съм, че във времето ще конкретизираме още по-прецизно идеите си и исканията си защото ЗАЕДНО МОЖЕМ и официално ще представим искането си пред министъра на културата.

Благодаря ви и се надявам дискусиите случващи се в тази група да доведат до нещо наистина градивно и спомагащо нас творците.
София Георгиева

Be the first to comment

Leave a Reply