Демократична България Перник критикуват кмета Владимиров, че не осветли дълговете на ГЕРБ, за да не се конфронтира с управляващите

Скандалите между Демократична България Перник и кмета Станислав Владимиров не стихват. След като вчера демократите излязоха с декларация,в  която питат кмета на кого е платил над 500 000 лева лихви над очакваното за годината, а той им отговори, чрез страниците на ZaPernik.com, че това плащане е направено основно към „Топлофикация Перник“, която август месец е запорирала неочаквано Общината с частен съдия изпълнител, днес скандалът продължава да бошува.

От Демократична България Перник не са доволни от отговора на кмета Станислав Владимиров, припомнят му, че в биографията му е бил зам.кмет и знае реалното състояние на Общината преди да се кандидатира за нейн кмет, както и се съмняват, че е доста мек в изнасянето си на реалната наследствена ситуация в Общината, оставена от ГЕРБ.

Ето какво пишат до zaPernik.com от Демократична България Перник днес:

От публичните медии се информирахме за Вашия отговор по отношение на нашето писмо за
финансовия дълг на Община Перник, което Ви изпратихме по електронен път на 24.11.2020 г.
Обърнахме се към Вас с желанието да бъдем градивни и да помогнем.

По време на публичното обсъждане за намерение за поемане на дългосрочен общински дълг от Община Перник, финансиран по реда на чл.19а от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове за инвестиционен и оборотен кредит участваха наши експерти противно на Вашите твърдения. За съжаление тогава констатирахме Вашето отсъствие. Общината бе представена от зам. кмета на общината инж. Мирослав Стоицев.

Желанието ни е за по-голяма прозрачност при планирането и разходването на публичния финансов ресурс, което надяваме се съвпада с Вашето желание и това на Вашия екип.

Демократична България – Перник е наясно с тежкото финансово и инфраструктурно наследство.

Както и Вие самият правилно сте разчел позицията ни, тя няма за цел да атакува лично нито Вас, нито работата на Вашия екип. Точно обратното.

С оглед политическата Ви и административна биография, бидейки и зам. кмет в предишни мандати, предполагаме, че сте наясно със ситуацията в Община Перник, приемайки да се кандидатирате за неин градоначалник.

Поради тази причина за нас продължава да е непонятно, защо след като Община Перник се намира, и то не от вчера, в подобна тежка дългова криза, г-н Владимиров, не сте оповестил все още, публично тази информация и преди всичко огромния размер на поетите лихвени задължения спрямо размера на общия бюджет, пред гражданите на гр. Перник.

Особено предвид факта, че се намираме в условия на очертаваща се икономическа криза, предизвикана от Ковид -19, а приходите на общинския бюджет в частта им на собствените такива е поставена във фактическо неизпълнение, което поражда основателни опасения, че ситуацията с необслужваните задължения на Община Перник, които се явяват и носители на подобни високо лихвени плащания вероятно ще продължи да се задълбочава.

Надяваме се целта на подобно затаяване да не е била избягване на конфронтация с управляващата страната ни партия.

Няма логика в обяснението Ви за неочакваност и извънредност в предявяването на просрочените с години вземания чрез изпълнителни производства през месец Август т.г. от страна на техните
взискатели, и как тази неочакваност оправдава едва ли не, не включването на дължимите лихви
по тях в разходната част на бюджета за 2020-та година.

Подобно обяснение за неглижиране на предварително известен и лесно изчисляем риск, със съществено влияние върху разходната част на бюджета, звучи изключително несериозно и непрофесионално от страна на финансовия и правния екип към кмета на Община Перник. Още повече, че условията за разсрочване на дълга към Топлофикация Перник не са ни известни въпреки, че според Вашите изявления са писмено договорени още през 2016-та година.

Държим и да отбележим явното несъответствие между изложената фактология от Вас в последните Ви изявления по темата и официалното съдържание на отправените покани за публично обсъждане, а именно поемането на ниско лихвен дълг от страна на Община Перник. Цитираме публичната покана – „за предотвратяване и ликвидиране на последиците от форсмажорни обстоятелства, свързани с кризата в резултат на COVID – 19”. Следвайки философията за ликвидиране на последиците от кризата в резултат на COVID – 19, ние бихме желали да видим действия на общината, свързани с подпомагането на дребния и средния бизнес за оцеляването му в тези трудни времена, а не използването на кризата за нови кредити, които да изплащат стари такива.

Едва сега разбираме, че целта на планирания за оборотни средства ниско лихвен заем от ФЛАГ в размер на 4 млн. лева има за цел да обслужи погасяването на просрочените задължения на Община Перник.

И поради това питаме – Кога да се считат за подведени гражданите, Г-н Владимиров? При
отправянето на поканата Ви за публично обсъждане към тях, или сега?

В заключение считаме, че мълчанието от страна на действаща администрация, по отношение на ефекта, особено отрицателния, от действия, бездействия или решения на предходни администрации, особено когато това се прави по очевидни политически причини, колкото и разбираемо да е, си остава практика несъответстваща на нашите разбирания за демократична и
правова държава.

Благодарим Ви за експедитивността, с която реагирахте на политическата ни позиция. Вярваме, че Вашите отговори ще помогнат на гражданите на гр. Перник да бъдат далеч по-добре информирани по отношение управлението на публичния ресурс в тяхната община, а на администрацията да бъде значително по-ефективна и открита.

Демократична България Перник

Прочетете по темата в zaPernik.com:

ГОРЕЩА ТЕМА: Станката разкри на „ДБ“ на кого е дал половин милион лева за лихви тази година

Be the first to comment

Leave a Reply