ГОРЕЩА ТЕМА: Станката разкри на „ДБ“ на кого е дал половин милион лева за лихви тази година

Днес, чрез декларация на Демократична България Перник се разкри, че Община Перник е платила с половин милион лева повече лихви от предвиденото. Десните поискаха кмета на Перник Станислав Владимиров да каже къде са парите и какво е наложило плащането им. ZaPernik.com потърси кмета на Перник и му зададе въпросите по темата:

– Господин Владимиров, от Демократична България Перник днес с декларация оповестиха, че Община Перник е платила 637126.00 лева, а според бюджета на Общината за 2020 година е трябвало да се платят само 164185.00 лева лихви. Защо са платени половин милион лева  лихви, повече от планираните за годината и на кого?

Станислав Владимиров: Колегите от Демократична България явно тази година не следят обществения живот на Перник или имат къса памет, защото през последната седмица на месец Август 2020 година, уважаемата „Топлофикация Перник“ запорира сметките на Община Перник за около 2 милиона лева. Това са стари задължения, за които Община Перник беше осъдена и дадена на частен съдебен изпълнител. Лихвите към тези 2 милиона лева бяха над 400 000 лева.

Община Перник няма как да остави сметките да бъдат блокирани и да няма пари. Платили сме старите дългове на предишните кметове.

– Може ли да кажете какви лихви сте платили до този момент и на кого за настоящата 2020година? 

Разбира се, че мога. И ще им извадя справка на колегите. Плащаме лихвите на тези, които не са си взели парите и са осъдили Община Перник. Ще цитирам по памет някои от тях:

Топлофикация Перник – над 400 000 лева
Фирма „Асфалтинг“ – 19 000 лева
Български пощи – 22 000 лева
„Трейс кордел“ – 130 000 лева
Лихви по овърдрафт към Асет Банк – не е плащан от 2017 година за над 25 000 лева.

Много пари не са плащани и хората са завеждали дела и осъждали Община Перник. И затова сега плащаме големи лихви.

Има ли още големи плащания по лихви, които се задават?

Очакват се около половин милион лева лихви към финансовото министерство за непогасявани държавни вземания. Много са парите, които Община Перник дължи. Заварих над 34 милиона лева задължения. Питайте ме за задължения да искате. Затрупани сме от задължения. Мога да говоря до сутринта.

Какво е решението?

Откакто съм кмет на Перник свалих задълженията с 11 милиона лева. Решението е да не се краде и да се управлява умно. От 34 милиона дълга на Община Перник става около 23 милиона лева. Но въпросът не е в размера на дълга, а в това да се изразходва правилно и умно. Всеки следващ дълг и ангажимент, който се поема от Община Перник ще бъде прозрачен и подложен на дискусия. Колегите от Демократична България не взеха участие на публичното обсъждане за теглене на нисколихвен кредит от фонд ФЛАГ. Не дадоха никакви предложения. Не направиха никакви забележки. Не показаха, че това е важно за тях като общественици. Така, щяха да научат защо не използвам инструмента общински облигации, а се ползва ФЛАГ, както питат те в статията Ви. Чрез фонд „Флаг“ условията са най-изгодни и сроковете най-дълги. Много ясно описахме за какво ще се похарчат парите. Всичко е ясно! Но дълговете на Община Перник са много. Лихвите също. Първата година от управелнието се занимавам със стари бакии. Като водопроводната мрежа на Перник. Но това е положението. Гледаме да се справяме ефективно и в същото време погледа ни е само напред.

Прочетете още декларацията на Демократична България Перник по темата от тук.

Коментари

коментара