Ново замърсяване в река Струма – ето какво се установи

От екоинспекцията са започнали проверка за установявене източникът на замърсяването на река Струма вчера. Както писахме, перничани заснеха бетонна тръба, от която излиза бяла течност и замърсява реката. 

След сигнала на граждани са взети проби от водата, предстои да бъде установено какво е веществото, прочменила цвета на водата.  От РИОСВ съобщиха за Нова тв, че бетоновият колектор няма разрешително за заустване на отпадни води.

Калин Каменов пръв е видял промяната в цвета на водата и е подал сигнал на тел. 112. Той благодари за адекватните бързи реакции на РИОСВ и Община Перник по въпроса.

„От година и половина в реката има едни патета в реката, които всички хора ги харесват и им се радват, една топка имаше паднала там и аз дойдох да видя какво се случва. И така видях това бедствие, което се образува тук. Изливаше се някаква бяла течност със страшна сила. Миризма нямаше. Животните, едните бяха отишли нагоре, а другите се боядисваха малко по-надолу. Малкият ми син се притесни, вика: тате, ще умрат ли?. Поради тази причина подадох сигнала, не е редно в центъра на града да се замърсява реката по този начин“, разказа Калин Каменов как е видял поредното замърсяване в река Струма.

От РИОСВ Перник са направили предписания към Община Перник да се реши проблема. По този повод ето какво каза пиарът на общината Адриан Скримов:

„Благодаря на госпосин Каменов и на всички перничани, които ежедневно изпращат сигнали за нередности до Община Перник. Така можем да решаваме проблемите по-бързо.
Този дъждовен колектор е изграден преди повече от 60 години, когато за съжаление не се е водил подземен кадастър. Затова и е малко трудно да се определи точното му трасе. Но той отворднява квартал Драгановец, където има и минни галерии. В квартала няма никакви промишлени предприятия. Има два варианта: или е течност, изсипана в канализационна шахта или е незаконно заустване, което ние ще търсим“, каза Скримов.

Той допълни, че през 2021 година трябва тази тръба заедно с още други тръби в Перник да бъдат заустени в канализационния колектор ная града. Точно под нея преминава дюкер на стария колектор и затова тръбата ще бъде лесно заустена.

Снимка: Калин Каменов, Фейсбук

За да бъде установено евентуално кой от домовете в квартала би могъл да е замърсителят общината ще разчита на помощта на ВиК специалисти, които в годините са работили по мрежата, за да се открие точното трасе на тръбата.

До дни ще станат ясни резултатите от пробите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Отново замърсиха река Струма в Перник

Коментари

коментара