Пернишките управници решиха да НЕ СЕ затварят частните занимални до нова заповед от София

Пернишките частни занимални могат да продължат да работят при спазване на епидемиологичните мерки срещу коронавируса се реши на среща при областния управител на Перник Емил Костадинов и представители на РЗИ, Община Перник и Инспектората по образование, научи ZaPernik.com.

Повод за напрежение в града последните дни се появи, след като занималнята на Училища „Европа“ затвори, спазвайки спорна заповед на министъра от 27 октомври 2020г., в която не става ясно кой точно може да работи и кой не от занималните. Нито една друга занималня в Перник не пожела да затвори врати, което постави занималнята на „Европа“ в неловко положение.

Въпросът два дни седя отворен между пернишките институции и занималните, като родителите на деца се обявяват масово в защита на занималните, защото няма кой да гледа децата им. Става въпрос за най-малките ученици от 1 до 4 клас.

Ние нямаме повече отпуски. Не можем да вземаме нито платени, нито неплатени, защото го направихме март, април и май месец миналата година„, масово са възмутени родителите.

Вариантът да работят училищата, но да се спрат занималните е най-лошия възможен, очертава се като мнение сред родители и учители. Най-малките деца остават на обяд на улицата и не се знае какво става с тях, ако родителите им не си вземат отпуски да ги гледат.

Оказва се, че държавните занимални не са решение на въпроса, защото приемат много малко деца. Масово учителите прецакали и родителите в началото на годината, като ги накарали да подпишат декларация, че се отказват от услугите на държавна занималня. Така единствено спасение за работещите хора са частните занимални.

От пернишките институции днес се обединиха към този момент да не се затварят и глобяват занимални за малки деца от 1 до 4 клас.

Очаква се обаче нова национална заповед, в която може да попаднат под ударите всички извънкласни дейности. Ще направят ли занималните изключения и кой ще гледа малките деца на родителите, още е пълна мъгла.

„За Перник“ ще следи темата

Коментари

коментара