Вдигат такса смет в Брезник! Кметът Узунов към недоволните: Давам ви 300лв. такса смет и чистете едно село цяла седмица с тях

Авариращи автомобили за сметоизвозване, изхвърляне на строителни отпадъци в кофите и контейнери с откраднати колела са част от проблема със сметосъбирането в община Брезник. Темата беше дискутирана от общинските съветници преди гласуването на 20-процентно увеличение на таксата за битови отпадъци за Брезник и 30-процентно увеличение за селата.

Кметът на общината съобщи, че през настоящата година боклукът е много повече, а събираемостта на дължимата такса е около 65 – 70 процента, предаде Zapadno.com.

Таксата за сметоизвозване и сметопочистване ще бъде увеличена с 20 процента за жилищните имоти в Брезник и с 30 на сто за жилищата в селата. Нежилищните имоти във всички населени места от общината също скачат с 30 процента.

След гласуваните промени, таксата за битовите отпадъци на всяко жилище в Брезник от 2,6 промила става 3,12 промила, а в селата – от 5,5 промила се вдига на 7,15 промила. Точната сума, която всеки собственик на имот ще дължи, се изчислява на база данъчната оценка на имота. Така, ако една вила в Брезнишко има данъчна оценка от 1 000 лева, собственикът ще трябва да плати 7 лева и 15 стотинки за сметоизвозването през 2021 година.

„Събираемостта на данъците в община Брезник е около 65 – 70 процента.“, съобщи кметът на Община Брезник Васил Узунов пред репортер на Zapadno.com. “Ако градът плаща средно 40 лева, то в селата има стари къщи, които се напълниха сега и плащат 5 или 7 лева за година. Аз не мога да разбера тези, които искат да им се чисти всяка седмица. Който иска, аз ще му събера такса “смет” за едно село, ще му дам парите и нека да чисти колкото прецени. Например, да речем, 300 лева или 500 лева е цялата събрана такса за едно село. Давам му 500 лева и нека да го чисти колкото иска. В така създалата се ситуация град Брезник поема и част от разходите за селата. Не говорим за това, че някой не е плащал, пък иска. Ама ти не си плащал 3 години такса “битови отпадъци”. Да, ще си я платиш, ама тия 3 години? Тогава, когато ти си платиш, ние тогава ще изчистим, ако разсъждаваме в тази тема. Ние се справяме, чистиме”,

поясни Узунов.