Съветници от Перник настояват да чуят какво ще им каже шефа на Топлофикация преди старта на отоплителния сезон

Изпълнителният директор на Топлофикация – Перник да бъде изслушан още на следващата сесия на Общинския съвет, призова в хода на последното заседание общинският съветник от ГЕРБ Цветана Пиралкова. Тя припомни, че местният законодателен орган е приел решение изслушването за готовността на дружеството да осигури топлоподаването в домовете на перничани да се състои преди началото на отоплителния сезон, и настоя представител на дружеството да бъде поканен още на следващото заседание на ОбС – Перник. 

Общинският съветник Андрей Павлов отправи питания, за които е сезиран от живущите на улиците „Струма“ и „Олег Кошевой“. Хората твърдят, че „Струма“, която е в центъра на града, не е почиствана от близо 7 години. Наносите от кал и пясък достигат бордюрите, а запрашаването е непоносимо. Живущите на „Олег Кошевой“ пък настояват за поставянето на легнал полицай, който да възпрепятства преминаващите с висока скорост коли, които застрашават живота и здравето на хората. Павлов поиска отговор от общинската администрация за действията, които ще бъдат предприети за разрешаване на проблемите на гражданите. 

Има ли воля и желание общинската администрация да търси вариант за резерв от 50 000 лв в бюджета, с които да бъде финансирана PCR лаборатория в МБАЛ „Рахила Ангелова“, попита Денислав Захариев. Председателят на групата съветници на ГЕРБ наблегна, че изследванията ще бъдат безплатни за постъпващите за болнично лечение пациенти. При бързо и адекватно диагностициране в сложната ситуация, която се очертава през настъпващия есенен сезон, няма да се стига до затваряне на отделения и, в най-лошия случай, на единствената многопрофилна болница в областта. Захариев отправи и друго питане във връзка с бюджета на община Перник. От социалните мрежи и репортажи на национални телевизии цяла България видя, че живущите на улица „Кало“ в с. Рударци сами запълват дупките по улицата, която е била непроходима. За асфалтирането на улицата, а и за изграждане на спортна площадка в с. Кладница, са предвидени средства в капиталовите разходи. Защо ремонтите не са започнали, нито е стартирала поръчка за избор на изпълнител, след като навлизаме в десетия месец на 2020, попита Захариев. 

Какво се случва с общинските обекти, които доскоро се ползваха от политическите партии, попита общинският съветник Александър Александров. Той припомни, че кметът разтрогна предишните договори за помещенията, от които само клубът на ГЕРБ се ползваше по предназначение. Кога кметът ще предложи на вниманието на Общинския съвет действия по разпореждане с тези имоти, и има ли в момента обекти, които се ползват от физически и юридически лица без акт на местния законодателен орган, заключи Александров.