Открита класна стая между Чуйпетлово и Боснек ще приема над 1000 деца от Сърбия и България

Снимка: Илюстративна

Започнаха дейностите по изграждане на открита класна стая между селата Боснек и Чуйпетлово на Витоша. Дейността се реализира по проект „Екологично образование на младите – мост към устойчивото развитие на трансграничния район“, съобщават от дирекцията на природния парк.

Целта на проекта е да създаде екологично съзнание и популяризира отговорно поведение и действия у децата и подрастващите към природата като повиши техните знания и разбиране за взаимовръзките в околната среда.

„Откритата класна стая” ще осигури личната връзка на подрастващите с природата, ще развие у тях нагласа за здравословен начин на живот, ще възпита отговорност и изследователски дух.

Очакват се над 1000 деца от Сърбия и България да посетят открито училище сред природата на Витоша през следващите няколко месеца.

Обособеният кът за учене на открито ще даде възможност на обучителите да обединят много и различни теми и да ги представят по интересен, лесен за реализация и атрактивен начин.

В района на Боснешкия карст по проекта се предвижда още монтаж на информационно табло пред Духлата – най-дългата пещера в България, както и на и три релефни табла на брега на р. Струма, които да експонират пещерното богатство на района.

Ще бъде възстановена и Алеята на карста, водеща от с. Бснек до м. Живата вода, чрез подмяна на разположените на алеята информационните табла.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България – Сърбия 2014-2020 г.

Автор: Десант

Снимка: Илюстративна

Коментари

коментара