Патриархът на пернишката фотография, 84-годишният Костадин Михов: С телефоните хората снимат документална фотография, не трябва да гледаме с презрение на това

19 години Костадин Михов е завеждал отдел “Фотография” към окръжен център “Наука и техника” в Пернишко. По фотографията се запалил още като ученик, защото една снимка може да улови всички детайли в един човек или предмет, които са недостижими с просто око. Той продължава да снима. Все още изживява емоционално всяка една снимка призна той пред ТВ “Кракра”.

“Изморявам се леко от това напрежение, което изпитвам”, споделя фотографа Миков.

“Аз имам двойни снимки – човешкото настроение се променя зависимо от това, с кой общуваш. Ако той те мрази – ще му се усмихваш ли?”.

Според Костадин Миков съвременните фотографски техники не пречат на фотографското изкуството, даже може да помогнат, когато правим първите си стъпки във фотографията.

“Тези, които снимат с телефоните, те не искат да правят художествена фотография. Те създават документална фотография. Тези нови средства за фотографиране са много подходящи. Не е необходимо човек да познава много техниката, има програма, която определя скоростта, блендата, всичко в снимката и така създаваш добра документална снимка. Това не е никак лошо и не трябва да гледаме с презрение на хората, които снимат с телефони.

Перфектна снимка може да направи всеки човек. Достатъчно е да има вътрешно усещане за момента, който трябва да се запечата. Ако има допълнителни познанства в изкуството, може само да му даде повече поле за изява, смята титана на пернишката фотография.