ЛЮБОПИТНО: Изкарайте зимата с тези богати на витамин D храни

Така важният за здравето ни витамин D е в основата на нашето благосъстояние. Липсата му ни се отразява негативно, кара ни да се чувстване апатични, нервни и агресивни, а също така ни прави и по-податливи на вируси.
Всички знаем, че най-добрият източник на витамин D е слънцето. През зимните месеци обаче, то е кът и поради тази причина е необходимо да си набавяме слънчевия витамин от други източници. Храната е отлично решение на проблема с липсата на слънчеви лъчи.

Вижте няколко храни, които съдържат достатъчно количество витамин D и могат да бъдат достоен заместник на слънчевата светлина:

Рибено масло

В случай, че не обичате риба, това е лесен начин да си набавите необходимите хранителни вещества. Тази хранителна добавка е отличен източник на витамин Д. Рибеното масло е много богато на витамин А и омега-3. Въпреки, безспорните си полезни качества, внимавайте с приема му и не надвишавайте препоръчителната дозировка.

Сьомга

Тази риба набираща все повече популярност и в нашите географски ширини е един прекрасен източник на витамин Д. 100 грама сьомга съдържа между 361 и 685 IU витамин Д.

Консервирана риба тон

Тя е евтин и достъпен вариант да си набивите витамин Д. Тази риба е вкусна и върви с най-различни ястия. Въпреки това трябва да се внимава с нея поради високото съдържание на живак.

Херинга и сардини

Тези риби също са добър начин, да си набавите необходимите количества от слънчевия витамин. 100 грама прясна херинга съдържат 1628 IU витамин Д. Скумрията също е добра алтернатива.

Скариди

За разлика от повечето морски дарове, тези ракообразни са богати на витамин Д и едновременно с това са с много ниско съдържание на мазнини.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply