ЛЮБОПИТНО: Рецепта на деня: Милфьой с лимон и боровинки

Милфьой е познат като френски десерт, но неговият истински произход не се знае със сигурност. Името му означава „хиляди листа“, но е известен също и като Наполеон. Според оригиналната рецепта Милфьой се състои от три слоя бутер тесто, редуващи се с два слоя от сладкарски крем, заменен понякога от сметана или сладко, пише 1001recepti.com.

Сладкишът е достъпен за всички, тъй като продуктите за направата му са сравнително евтини. Приготовлението никак не е сложно, а вкусът му е вълшебен.

Необходими продукти:

115 г пудра захар + допълнително за поръсване

250 г бутер тесто

200 г боровинки

За крема:

165 мл бита сметана

25 г пудра захар

1 ванилова пръчица или 2 капки ванилов екстракт

1 лимон – настърганата му кора

Начин на приготвяне:

Покрийте „работното си място“ с хартия, устойчива на мазнина. Поръсете я с пудра захар и разстелете отгоре бутер тестото, като ръбовете му трябва да се отрежат колкото може по-прави. Тестото трябва да е изключително тънко.

Изрежете 18 правоъгълника 9х5 см и ги сложете в тава. Поръсете ги с пудра захар и ги оставете в хладилника за 30 минути. Загрейте фурната на 200 градуса. Извадете правоъгълничетата от хладилника и ги запечете за 5 минути. След това ги извадете и отново поръсете с пудра захар. Върнете във фурната за още 5 минути или докато станат златисто-кафяви. Извадете и ги оставете настрана.

За крема смесете сметаната, пудрата захар и ванилията в голяма купа. Бъркайте, докато сместа стане хомогенна. Настържете вътре лимоновата кора.

В чиния поставете едно правоъгълниче от бутер тестото. Отгоре го намажете с крема и добавете няколко боровинки. След това отгоре поставете следващото правоъгълниче и повторете процедурата. Наредете едно последно правоъгълниче. Него поръсете с пудра захар.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply