МФ отказа отсрочка за промените в ДДС

МФ отказа отсрочка за промените в ДДС

Хаосът с начисляването на ДДС при лично ползване на фирмени стоки и услуги се увеличава. Четири дни преди да изтече срокът за подаването на първите справки декларации за ДДС по новия ред, финансовото министерство обяви, че Националната агенция за приходите (НАП) ще допълни указанието си за прилагане на режима с нови пояснения. НАП тепърва ще пише и вътрешни правила за обективно провеждане на ревизии и проверки за спазването на новите правила.

Въпреки липсата на яснота засега никой освен засегнатите не говори за отлагане на прилагането на закона в този му вид. Вчера финансовото министерство проведе среща с една работодателска организация – КРИБ, а след нея обеща евентуални по-прости правила в бъдеще. Четири работодателски организации и представители на счетоводните фирми настояха новият ред за облагане с ДДС на фирмени активи със смесено ползване да бъде отложе, пише в. Сега.

Фирмите категорично възразяват налогът да се прилага със задна дата и настояват да се въведе праг от 50 000 лв., за да се обхванат по-големите случаи и да се спести прекомерната административна тежест върху бизнеса.

Работодателите предлагат начисляването на ДДС за лично ползване да се прави веднъж годишно, а не ежемесечно, както е предвидено в момента. Вчера МФ обяви, че започва да работи по изменения в Закона за ДДС, които да уточнят прилагането на режима. От МФ са приели искането на бизнеса подобни непарични доходи да не се облагат с осигуровки и подоходен данък, а върху тях да се дължи данък върху разходите по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Това обаче тепърва трябва да се запише в съответните закони. В момента връзки между режима по ДДС и други данъчни закони липсват. Не е ясно и дали ставката на данъка от 10%, с който се облагат например представителните разходи, няма да бъде завишена. Извън тези промени финансовото министерство ще иска разрешение от ЕК при покупка на фирмени автомобили ДДС да се възстановява до 50% заради предполагаемо смесено ползване. Вчера не стана ясно дали искането ще бъде само за джиповете с над 5 места, или ще засегне и традиционните леки автомобили с 5 места.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България разясниха, че при удържането на голям дял от ДДС – 50%, режимът би следвало да важи за всички автомобили, а не да се прилага само за джиповете.

В момента фирмите нямат право изобщо да си възстановяват ДДС при покупка на леки автомобили с до 5 места. Новото развитие по темата идва броени дни преди изтичането на първия срок за подаване на справки декларации за ДДС по новия ред – 15 февруари. Във февруарските декларации се очаква фирмите да обявят дял за лично ползване именно на старите активи. При тях трябва да се отчете амортизацията и да се определи дял за ежемесечно начисляване на ДДС в зависимост от степента на лично ползване.

От коментари във форумите става ясно, че фирмите нямат готовност да прилагат този режим. Затова най-честите съвети към компаниите са да се освободят от подобни активи, като ги продадат или отдадат под наем. Дават се и съвети фирмите писмено да забранят ползването на тривиални активи като компютри и фирмени телефони за лични нужди, така че да имат оправдание защо не декларират нищо пред данъчните. Малко вероятно е бизнесът да декларира лично ползване на стари активи и да започне да начислява данък за тях, коментират експерти. Хаосът около прилагането на режима не попречи на финансовото министерство и вчера да съветва фирмите да не бързат да си възстановяват ДДС при фирмени покупки със смесено ползване, ако не са сигурни как точно ще прилагат новите правила.

От министерството припомнят на компаниите, че при такива покупки могат да се възползват от 12-месечния срок за ползване на данъчен кредит и да опитат да се ориентират по-добре. От МФ не допускат отлагане на прилагането на режима. Преди два дни на среща с всички работодателски организации, но на по-ниско ниво в НАП, данъчните също са отказали да отменят спорното указание за прилагане на режима, за да не възниквал нормативен вакуум.

Срещу този аргумент стоят риск от данъчен произвол и сериозна административна тежест, изтъкват от бизнеса. „Имаме малка отсрочка до март, когато ще започнат да се подават първите декларации за новозакупени активи, и ще настояваме дотогава да има яснота. Евентуална работна група може да работи с месеци по законови промени, което не помага на фирмите“, коментира председателят на АИКБ Васил Велев. 


Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply