Сорос насъсква Русия и ЕС един срещу друг, плашейки с разпад и фалит

Американският милиардер Джордж Сорос публикува статия в изданието Project-Syndicate, в която твърди, че още през 2017 година Русия ще фалира. Сорос припомня, че именно през тази година ще изтече срокът за изплащане на основни части от чуждестранни заеми, а на фона на западните санкции и резкия спад в цените на петрола Кремъл няма да може да изпълни своите ангажименти.Сегашната политика на Путин в Сирия милиардерът оценява като опит за разпад на ЕС, който би му донесъл значителни икономически изгоди и би позволил „използването на връзките, внимателно градени от него с антиевропейските партии”.

Според Сорос, от разпад е застрашена и Русия. Въпросът е кой ще загине пръв. „Разпадналият се ЕС няма да може да поддържа антируските санкции…, а Путин, напротив, ще получи съществени преимущества, използвайки своите партии на евроскептици, които той старателно култивира”, каза основателят на фондация „Отворено общество“.

По думите на Сорос, лидерите на Европа „ужасно грешат”, смятайки, че Путин е техен съюзник в борбата с „Ислямска държава”, чиято заплаха той смята за преувеличена. Всъщност Русия днес е съперник на ЕС в „надпреварата за оцеляване”.