Какво се случи на мъж, който простира една година дрехите си в стаята

Ако сушите влажните си дрехи в стаята, има сериозен риск да засегнете здравето си, предупреждават британски учени. Прането позволява у дома ви да се разпространят опасни спори.Изпраните дрехи могат да предизвикат сериозни проблеми, тъй като повишават влагата на въздуха с 30% и така създават отлична среда за развитие и виреене на опасни организми. Повишените нива на влагата биха могли да доведат до нарастване на количеството на акарите в домашния прах. При подобни условия лесно се развиват астма и други алергични заболявания. Най-бързо влагата се увеличава в помещения, които са добре изолирани с алуминиева дограма, която пречи на изпаренията да намират път навън, пише ezine.bg.

Британските специалисти казват, че опасността от развитие на спорите Asperigillus fumigatus се засилва, ако сушим дрехите си в стаята. Тези спори могат да предизвикат заболяването аспергилоза. Аспергилозата е гъбична инфекция, която засяга дихателната система. Първите симптомина това заболяване са кашлица, задух и втрисане. След време се появяват и храчки с наличие на кървави жилки, обща слабост, висока температура и загуба на тегло. Заболяването протича със затишие и обостряне.

Професор Дейвид Денинг от Националния център по аспергилоза в Манчестър заявява, че във Великобритания се е наблюдавал рязък скок на регистрираните случаи от това заболяване. Експертът съветва в никакъв случаи да не сушим дрехите си в стаите, тъй като във влажното пране се съдържа около 2 литравода, която се изпарява в помещенията.

Здравните специалисти казват, че повечето хора могат да се преборят със спорите, които се развиват във влажна среда, благодарение на добре функциониращата си имунна система. Но за хората с по-уязвим организъм, като асматиците например, аспергилозата може да нанесе големи увреждания на белите дробове. Специалистите съветват да сушим мокрите си дрехи в сушилни или навън, но в никакъв случай в помещенията, в които се храним или спим.

Ето и една истинска история, която може да ви накара да се замислите:

Мъж от години страдал от възпаление на белите дробове. Допитвал се до редица лекари, но въпреки всички техните рецепти и шепите изпити лекарства, състоянието му така и не се подобрявало! Без да влага нищо, въпросният господин един ден решил да започне да простира дрехите си не в стаята (където го правил години наред) а навън. След броени месеци състоянието му се подобрило значително!

По-късно той разбрал, че влажните дрехи съдържат до 2 литра вода, която се изпарява в стаята. Тасе се образува мухъл и гъбички, които може и да не са винаги видими, но ни вредят страшно! Това задължително води до отслабване на имунната система и:

– трудности с дишането

– алергии

-астма, кашлица

-увреждане на белите дробове

Коментари

коментара