Турският кошмар в Сирия се сбъдва

Падането на Алепо, контролирано от терористите, ще стане най-силният удар по стратегията на Анкара, пише наблюдателят на Си Ен Ен Гьонел Тол. „Кошмарът за Турция се сбъдва”, се казва в статията.Сирийските правителствени войски, които са подкрепяни от руската авиация, отрязаха последният крупен маршрут за снабдяване на терористите в Алепо. Ако сирийската армия успее окончателно да постави под свой контрол този коридор, цялата сирийско-турска граница ще се окаже под управлението на силите, които „Анкара ненавижда” – на президента на Сири Башар Асад, се казва в статията. „До момента Турция отказваше да преразгледа своята линия относно Сирия, но създалата се ситуация, вероятно, скоро няма да й остави други варианти. Битката за Алепо свидетелства за това, че този сценарий не е много далеч”, отбелязва Гьонел Тол.

Участието на Русия в сирийския конфликт коренно промени хода на войната за Анкара. Турция заедно със САЩ планираха създаването на зона без полети по сирийско-турската граница. Анкара се надяваше, че благодарение на „безопасната зона” напредването на кюрдите на Север ще бъде прекратено, а така наречената сирийска опозиция ще укрепи своите позиции и изцяло ще постави под свой контрол Алепо, а властта на Асад ще отслабне, пише авторът.

Но след като Анкара свали руския бомбардировач Су-24, а Русия в отговор разположи в Сирия зенитно-ракетните комплекси С-400, създаването на безпилотната зона стана невъзможно. Освен това, САЩ обявиха явната си подкрепа за противниците на Турция – кюрдите, които постигнаха съществени успехи в борбата против ДАЕШ.

Няколко пътя за снабдяване на терористите в Алепо продължават да действат, но, вероятно, това няма да продължи дълго. Ако сирийската армия превземе територията западно от Алепо, Турция ще се окаже изцяло отрязана от поддържаните от нея терористи. Освен това, десетки хиляди сирийци бягат в Турция на фона на битката за града, отбелязва Тол.

Най-лошият сценарий за Турция е този, при който сирийските кюрди ще успеят да създадат автономия по сирийската граница с Турция и Ирак. Някои експерти предполагат, че този развой на събитията може да накара турския президент Реджеп Тайип Ердоган да се намеси пряко в Сирия. За Ердоган това може да бъде крайно „примамливо”, но все пак нахлуването на турски войски в Сирия е малко вероятно, защото би било „твърде рисковано и в политически, и във военен смисъл”, пише авторът.