Трима вицепремиери и 10 министри отиват в НС да отговарят на въпроси

Трима вицепремиери и 10 министри отиват в НС да отговарят на въпроси

Трима вицепремиери и 10 министри ще участват в петъчния парламентарен контрол и ще отговарят на депутатски питания и въпроси. Програмата в НС предвижда пръв от трибуната да отговаря заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Към него има само един въпрос за разходите, понесени от България по спрения проект „Южен поток“.

След него е друг вицепремиер, вече и образователен министър Меглена Кунева. Въпросите към нея са именно във връзка с новото й качество на ръководител на просветното ведомство. Те са нови учебници за 1-ви и 5-и клас, за цялостната стратегия за новите учебни планове за учениците и за учебните планове и програми от 1 до 12 клас за учебната 2016 – 2017 г. Има и въпроси относно тежкото финансово състояние на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, относно политиката при изготвяне на учебните програми по история и литература за средното образование и относно проектите за общообразователни учебни програми по литература и история.

Третият вицепремиер, включен в парламентарния контрол, е социалният министър Ивайло Калфин. Въпросите към него са два – за масови уволнения в мината за добив на флуорит в Чипровци и средства за получаване на акумулаторни батерии за хора с увреждания, ползващи инвалидни колички.

Сред министрите, които ще отговаря на депутатски въпроси, е правосъдният министър Екатерина Захариева. Сред въпросите, на които тя ще отговаря, е този за закриване на Районния съд в Котел и за промяна на съдебната карта в Софийска област.

Към земеделския министър Десислава Танева има 10 въпроса в седмичния парламентарен контрол. Сред тях са и тези за политиката на министерството за стимулиране на земеделските производители от дребния и среден земеделски бизнес и за състоянието и тенденциите за развитие на българското овцевъдство и реализацията на продуктите от него. Към Танева има и въпроси свързани със създаване на Изпълнителна агенция „Сертифициращ одит на средствата от европейските земеделски фондове“, относно Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

На въпрос, свързан с премахване на излишната бюрокрация при годишните технически прегледи и облекчаване на гражданите, ще отговаря транспортният министър Ивайло Московски. Той ще трябва да даде и повече подробности за спирането на експрес „Чайка“, за временното спиране на движението на влаковете в участъка между гарите Берковица и Монтана, както и за отказа от строителство на скоростна ж.п. линия Видин – Медковец и относно модернизация на железопътна линия Видин – София и кандидатстване за финансиране по Механизъма за свързване на Европа.

Финансовото състояние на НЕК след предприетите мерки за намаляване на загубите е въпрос, на който ще отговаря министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя също като Калфин ще даде отговор за закриване на минно предприятие за добив на флуоритова суровина в Чипровци и уволнението на 107 работници. В програмата е включена и Николина Ангелкова – министър на туризма, а въпросите към нея са и облекчения за руски туристи.

Към регионалния министър Лиляна Павлова има най-много въпроси в програмата за петък. Те са 19 и освен за пътища са и относно реформата във ВиК сектора. Има въпроси и за изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, както и относно изпълнение на законовата разпоредба за дневни винетки за леките автомобили и въвеждане на валидност от 12 календарни месеца за едногодишната винетка, считано от момента на закупуването й.

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще отговаря за предаването на архива на комисията по досиетата и за доставка на бронирана високопроходима автомобилна техника за нуждите на служба „Военна полиция“.

В програмата е и здравният министър Петър Москов, а въпросите към него са и във връзка със спрени от държавата плащания за Фонда за лечение на деца, прилагане на забраната за пушене.

Унищожаване на паметник на културата във Велико Търново, поради бездействие на Националния институт за недвижимо културно наследство – това е темата на единствения въпрос към културния министър Вежди Рашидов. Само един е и въпросът към екоминистъра Ивелина Василева и той е за наличието на хербицида глифозат в българските води и оценка на влиянието му върху околната среда. 

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply