Николай Ненчев: НАТО предприема мерки с отбранителен характер

Николай Ненчев: НАТО предприема мерки с отбранителен характер

Трансформацията на НАТО и адаптирането на отбранителните способности към променящата се среда за сигурност бяха основните теми на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, съобщиха от МО. Тя се проведе на 10 и 11 февруари в Брюксел, Белгия, и в нея участва министърът на отбраната на Република България Николай Ненчев. В хода на дискусиите по изграждането на модерен възпиращ потенциал на НАТО, министрите на отбраната се обединиха около идеята за усилване на предното разполагане на многонационални сили на Алианса по източния фланг. Това присъствие ще бъде на ротационен принцип и съчетано с изпълнението на програма за съвместни учения и тренировки, както и съответната логистична поддръжка и инфраструктура.

В този контекст, министър Ненчев информира съюзниците за извършените промени в българското законодателство, позволяващи изпълнението на съвместни задачи по охрана на въздушното пространство с активни средства на други съюзнически държави. В отговор на журналистически въпроси след срещата министър Ненчев заяви: „ Няма непосредствени заплахи за териториите на страните-членки на Алианса, но ние виждаме динамично променяща се среда на сигурност с много повече предизвикателства“. Министърът на отбраната разясни, че това води до необходимостта Алиансът да се адаптира и да предприеме мерки с отбранителен характер, каквото представлява най-голямото усилване на колективната отбрана на Източния фланг след края на Студената война. То ще се осъществи частично, чрез засилване на предното присъствие, както и чрез увеличаване на потенциала за изпращане на подкрепление.

На въпрос за бежанската криза и евентуален принос на НАТО министър Ненчев каза: „Предстоят разговори как конкретно да се координират усилията на НАТО с ЕС, защото става дума за справяне с голяма хуманитарна криза по начин, който е по-добър от предприетите до момента мерки“.

В Брюксел Ненчев проведе двустранни срещи с министрите на отбраната на Румъния и Полша. В хода на разговорите той предложи прилагането на общи подходи за усилване на въздушната и морска сигурност по източния фланг на НАТО, както и задълбочаване на сътрудничеството по отношение на модернизацията и превъоръжаването на нашите армии. 

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply