Иван Иванов очаква ново намаление в цената на природния газ

Иван Иванов очаква ново намаление в цената на природния газ

От юни очаквам да има ново намаление на цената на природния газ. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов в рамките на изслушване пред парламентарната комисия за наблюдение на дейността на КЕВР. Той посочи, че от началото на 2014 г. цената на природния газ е паднала с близо 50%.

Като пример Иванов заяви, че през първото тримесечие на 2014 година за 1000 куб. метра природен газ клиентите на Булгаргаз са заплащали около 610 лева, а от 1 април 2016 година цената ще бъде намалена до 321 лева. За третото тримесечие на годината председателят на КЕВР също очаква намаление на цената. Според него цената на газа може да бъде намалена с над 20% от 1 април, каквито са сегашните разчети на Булгаргаз.

Иванов посочи също, че рязката промяна на цената на петрола не може да се отрази съществено върху газовия пазар у нас. Цената се определя не само от динамиката на петролните пазари с 9-месечно закъснение, но и от междуправителственото споразумение между България и Русия. Върху решението за цената на природния газ оказва влияние и курсът „долар – лев“, заяви той. 

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply