Спецсъдът остави в ареста граничния полицай задържан за подкуп

Спецсъдът остави в ареста граничния полицай задържан за подкуп

Специализираният наказателен съд остави в ареста граничния полицай Юлиян Узунов, обвинен за участник в организирана престъпна група и получаване на подкуп. Преди два дни спецпрокуратурата повдигна обвинения на петима полицаи от граничния пункт в Елхово към Гранично полицейско управление – Свиленград за получаване на подкупи от каналджии, нелегално прекарващи чужди граждани от Турция към Западна Европа. Трима от тях заемат ръководни длъжности на граничния пункт.

Разследващите вече обявиха, че според събраните до момента доказателства групата е действала поне от юли 2015 г. Тя е „работила“ с различни каналджии, като е получавала подкупи не само за пропускане през държавната граница на определени групи мигранти, но и за спиране или задържане на нелегално преминаващи, водени от каналджии-конкуренти.

В процес на установяване е колко групи са били преведени по тази корупционна схема, срещу какви суми и на кого са били разпределяни получените подкупи. Обвинение за получен подкуп от 5000 щатски долара за пропускане през границата на група от 30 мигранти е повдигнато на Юлиян Узунов. Днес прокуратурата поиска от съда да го остави за постоянно в ареста с най-тежката мярка за неотклонение.

Спецсъдът посочи, че към момента има достатъчно събрани доказателства, за да се направи обосновано предположение, че той е извършил това, в което е обвинен. Един от тях, който е бил разпитан и пред съдия разказва за суми от по 300 евро на човек, която след това се е увеличила на 500. Той описва подробно няколко случая, като преминаването на мигрантите от Турция към България е ставало основно през пирамида 300. От показанията на свидетели ставало ясно, че се създала организацията за превеждане от Турция към България на мигранти за настаняване в лагери.

„Според свидетели целта е била точно такава – една част от мигрантите, които нямат големи възможности и нямат желание да отидат по-навътре в Европа, целта им е да останат тук като получат статут на бежанци“, обясни пред репортери прокурорът Диана Спасова. Идеята е била да не ги върнат, а да не ги върнат,а да ги задържат на българска територия след границата, защото на самата граница са длъжни да ги върнат.

Прокурорът обясни, че според доказателствата към момента схемата е добре организирана, но има още дълъг етап на разследване, доказателства ще продължават да се събират. Пред разследващите Узунов не казвал нищо за 5000 долара, които се твърди, че са били подкуп. „Иззети са от него, описани са предварително, белязани са според изисквания на НПК и са иззети от него при задържането му“, обясни прокурора. Те са намерени в дрехите му. Прокуратурата поиска за него постоянен арест.

Според държавното обвинение има достатъчно доказателства на този етап за обосновано предположение. И макар според обвинението да няма опасност той да се укрие, но има опасност да извърши друго престъпление – включително и да повлияе на свидетели.Узунов е бил награждаван като полицай на годината – това знае адвокатът му Селиха Рюстем от негови близки . Тя заяви пред съда, че той трябва незабавно да бъде освободен. Тя посочи увреждания, които той получил при задържането – на окото и на крака.

„Той има след от травми по лицето, съответно от медицинската документация се вижда, че има следи от травми и по краката. По неговите твърдения това е станало по време на задържането”, каза тя. Адвокатката обясни, че винаги когато се взима мярка за неотклонение „задържане под стража” обвиняемият се изправя пред съда – мисли, че това е най-доброто доказателство за това какво му е състоянието.

На този етап не е запозната с други факти, които са довели до тези травми. „Затова апелирах пред съда, че това намирам като достатъчно основание да се преустанови задържането и да се компенсира от тук нататък по съответния ред“, каза тя. Узунов е категоричен пред адвокатът си, че 5000 долара, които се твърди, че са му дадени в подкуп не са негови. „Неговото обяснение е, че това е съответно под някакъв начин и няма взети натривки, които да установяват тази пряка връзка, но все още предстои да се запознаем е тези доказателства. не е признал вина за такова деяние – че има извършен подкуп”, каза тя. Мярка не е окончателна и може да се обжалва. 

Източник: Пик

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply