Червеният Давидов щит на Израел дари линейки на БЧК

Червеният Давидов щит на Израел дари линейки на БЧК

Ключовете на два медицински автомобила връчи днес председателят на Израелския Давидов щит Ноам Ифрах на председателя на БЧК Христо Григоров. „Познавам възможностите на БЧК от съвместната ни работа след атентата в Бургас. Само за краткото време на нашия полет към България, десетки доброволци със знака на червения кръст и много линейки вече ни чакаха на летището, готови да работим съвместно, преодолявайки щетите от терористичния акт. Изненадан бях от своевременната организация и от мащабите на техния капацитет да действат бързо и адекватно при кризисни ситуации“, каза Ноам Ифрах.

Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в България благодари за възможността да присъства на това събитие и призова този благотворителен акт да бъде погледнат в по-широк аспект, тъй като има голямо социално значение. Нейно превъзходителство пожела на БЧК да не се налага да използва линейките, което ще означава, че хората в България са здрави. „БЧК и Червеният Давидов щит на Израел имат дългогодишно партньорство и нашето сътрудничество е изключително активно. Благодарни сме за дарението, което ще подпомогне и съвместната ни работа с партньорите от проект „Активна грижа“. Дълбоко признателни сме за опита и добрите практики при спасителни операции, които обменяме с израелските си колеги. Защото, както каза Авиноам Катриели, Израелският Давидов щит е най-добрата организация в света за работа при кризисни ситуации с множество пострадали”, каза председателят на БЧК Христо Григоров, след като прие ключовете на двата медицински автомобила.

След церемонията бе преподписано споразумението за сътрудничество между Червения Давидов щит на Израел и БЧК. Двете организации ще продължат партньорството си в областта на обмена на експертиза при спасителни дейности, при международни операции по подпомагане, при възстановяване на семейни връзки, както и при обучение, управление и предоставяне на ноу-хау в областта на спешната помощ. 

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply