25 свидетели са призовани по делото за жп катастрофата на гара Калояновец

25 свидетели са призовани по делото за жп катастрофата на гара Калояновец

Съдът даде ход на делото за жп катастрофата на гара Калояновец. По делото са призовани 25 свидетели и 18 вещи лица, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. БДЖ претендира за сумата от 1 110 000 лв. заедно с лихвите от деня на катастрофата до днес от машиниста Христо Тиляшев. Делото стартира след два неуспешни опита през миналата година и бе отложено днес от 10 за 12 часа. Въпреки това отново се забавиха заради защитата на обвиняемия, който бе на друго дело. Към обвиняемия се повдига и втори граждански иск за 623 644, 34 лв. заедно с лихвите.

Припомняме, че тежката влакова катастрофа на гара Калояновец се случи на 12 юли 2014 г. Тогава бързият влак София-Варна дерайлира, загина машинистът на влака, 14 души бяха ранени, като петима от тях останаха в старозагорската болница за лечение. В композицията пътуваха около 160 пътници. Обвиняем е помощник-машинистът Христо Тиляшев.

Експерти тогава посочиха, че проблеми с железния път не е имало, тъй като системите за сигурност са много надеждни и фактът, че през това трасе за 14 минути са преминали два влака. Още тогава се породиха съмнения защо помощник-машинистът е управлявал влака. Светофарите, които указват с каква скорост трябва да навлезе машината в този участък, са работили и те не са само един. Знакът е показвал за отклонение, че е трябвало да премине с 40 км/ч. За разлика от автомобилните знаци, този знак се подава най-малко километър напред. Има повторителен – предупредителен сигнал, който му казва, че трябва след спирачно разстояние да спре или да премине с 40 км/ч. Светофарите са два последователни. Един основен и един предупредителен преди него.

На 7 август 2015 г. Окръжната прокуратура в Стара Загора внесе в съда обвинителен акт срещу 44-годишния Христо Тиляшев за нарушаване на правилата за движение при управление на подвижен жп състав и причиняване по непредпазливост на телесна повреда или смърт на едно или повече лица. Според обвинителния акт Христо Тиляшев е нарушил два текста от правилата за движение. Така при наредено транзитно преминаване по четвърти коловоз на гара Калояновец, от железен път 1 на железен път 2, не спазил указанията на предупредителния и входния светофар, управлявайки влака със скорост от 106 км/ч при разрешена до 40 км/ч.

По делото са разпитани 50 свидетели, изготвени са заключенията на множество експертизи – съдебно-медицински, химически, технически и др. Големият спор е дали причина за катастрофата е техническа или човешка грешка. Ако съдът признае за виновен помощник-машиниста, той може да получи затвор за срок от 5 до 15 години. 

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply