Станишев: Не може друга държава да се меси във вътрешните ни политики! България трябва да реагира по съответния начин

Станишев: Не може друга държава да се меси във вътрешните ни политики! България трябва да реагира по съответния начин

Не може друга държава да се меси във вътрешнополитическите въпроси на страната ни. Тази позиция защити в ефира на БНТ лидерът на ПЕС Сергей Станишев по повод разпространената от турски медии информация, че Анкара е забранила на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски да влизат в южната ни съседка.

Станишев, който подчерта, че тази информация го смущава е категоричен, че ако тя се окаже истина България трябва да реагира по съответния начин, за да защити своя суверенитет.

Станишев заяви, че е прочел в медиите, че имало огромен натиск върху български депутати, членове на ДПС от страна на турското посолство и турската държава със заплахи. Според него българската държава трябва много категорично да заяви на Турция като наша съседна държава, че това не е начина, по който се изграждат добри междусъседски отношения. Никой няма право да се меси в българския политически живот на която и да е партия. Въпросът опира до национален суверенитет, категоричен е евродепутат.

Лидерът на евросоциалистите не подмина и прогонения от ДПС Лютви Местан, върху който паднаха съмнения за тайни връзки с Анкара и безуспешен опит да превърне движението в протурска партия и който беше разкритикуван лично от Доган, както и от доскорошните ни съпартийци, че погазва националните ни интереси. Според Станишев още при кабинета на Пламен Орешарски проличало, че Местан, зад който застана лично турският премиер Ахмед Давутоглу има по-различни виждания, което сега се затвърдило.

Бившият председател на БСП коментира и действията на партията на Иван Костов ДСБ. Той ги определи като цирк, заради заявената позиция на хората на Командира, според която те са в опозиция и същевременното присъствие на нейни хора на ключови управленски постове в държавата.

По отношение на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН Станишев бе категоричен, че ще даде всичко от себе си на международно ниво, за да допринесе за избора й на високия пост. Той подчерта, че ако друг е бил номиниран, страната ни е щяла да загуби всякакви шансове за успех, тъй като няма как оглавява едновременно и ООН, и ЮНЕСКО, чийто генерален директор е Бокова. Евродепутат се възмути от политизирането на темата покрай потеклото на Бокова, като констатира, че за българите е традиция сами да се подлагат динена кора.

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply