Танева: Трябва да се работи руското ембарго да падне

Танева: Трябва да се работи руското ембарго да падне

Трябва да се работи руското ембарго да падне, за да се възстанови балансът между производство и потребление. Това каза на пресконференция днес в Плевен министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя уточни, че България пряко има много малък пазар за Руската федерация – не повече от 20 милиона лв. се оценява стойността на този пазар за периода на ембаргото – но загубата на сектора е около 270 милиона лева и малко над това, поради отражението на натиска на цените от излишъка на храни, традиционно изнасяни за Русия от Европа, който се получи.

Министърът заяви, че последните година и четири месеца няма как да се каже, че са добри за земеделието. Геополитическите спорове, отразени в политически решения за регулация, ограничения, забрани за търговия с хранителни продукти, са дали своето отражение и според нея трябва да се търсят възможните решения. Късмет е за сектора на пчеларството, че няма такова отражение, както например за секторите „месо“ и „мляко“, където спадовете са най-големите в последните осем години.

Министър Танева изрази своята надежда да надделява разумът и мнението, че такива решения вредят и на двете страни – както на производителите, така и на потреблението. Затова според нея руското ембарго вреди и то трябва да падне. Тя подчерта, че България е пълноправен член на ЕС и спазва европейското законодателство, но и че изказва ясно своето мнение по проблема.

 

Източник: Пик

Коментари

коментара