Гечев: Няма излизане от тресавището, в което са нашите талантливи млади учени

Гечев: Няма излизане от тресавището, в което са нашите талантливи млади учени

За огромно съжаление нашето предложение по политически причини бе бойкотирано и не можахме да направим тази първа стъпка за излизане от тресавището, в което сме поставили нашите талантливи млади учени и изследователи.

Това заяви пред БГНЕС народният представител от БСП лява България Румен Гечев, след като бяха гласувани в НС на второ четене промени в закона за насърчаване на научните изследвания, но бе отхвърлено съществено предложение. Минути след гласуването колега на Гечев – депутатът Атанас Зафиров написа в профила си във ФБ: „С оглед позорно ниското заплащане в българските образователни и научни институции, БСП направи предложение за въвеждане на базови минимални заплати за учените и преподавателите, обвързани с ръста на минималната заплата.

Две минимални за асистент, 3 -за главен асистент, 4- за доцент, 5- за професор. Не мина…” Вече почти 25 г. моите колеги преподаватели и научни работници са подложени на геноцид, продължи Румен Гечев. Няма как в БАН млади научни работници да започват трудовата си биография с 450 лв. и това е сумата преди облагане с данъци. Днес направихме предложение тяхното заплащане да отговаря на подходите, примерно, на Германия и Франция, защото в цяла Европа възнагражденията на изследователи и преподаватели във висшите учебни заведения се определят централно, от правителствата, припомни той. Такава е практиката в тези страни. Заплатите там са съобразени с БВП, а нашите са по-ниски в пъти и затова нямаме кандидати за научна работа.

А кой у нас би се съгласил да работи за 450 лв. месечно- дали най-добрите, завършващите магистри или доктори? Ако искаме да имаме конкурентноспособна икономика и развиваща се държава без качествена наука и модерно висше образование няма как да стане, посочи депутатът. Когато се проведе гласуването по нашето предложение в пленарна зала аз срещнах разбиране в погледите на колегите, но очевидно те изпълняват политическо нареждане, коментира Гечев.

И направи допълнение, че то е било подкрепено от депутати от почти всички парламентарни групи, включително и от един човек от ГЕРБ. Като изрази съжаление, че част от народните представители не могат да се откъснат от политическото опекунство и не могат да вземат самостоятелни решения. „Защото кажете ми кой е този нормален български гражданин, който няма да иска да намалим поне с малко драматичната разлика в заплащането на нашите талантливи младежи и тези в Западна Европа”, запита Гечев.

Тук, в парламента бяха изнесени данни, че от 18 000 български студенти в Германия 95% остават там и не се връщат в България, продължи депутатът. Е, кой доктор, завършил в Германия или Франция, ще се върне у нас да работи в БАН за 450 лв. месечно, което означава, че ако предпочете България ще се моли на чистачката в академията да му купи кафе, тъй като нейната заплата е по-висока. Това е наистина откровен геноцид към българската наука, обобщи Гечев.

Депутатът се чуди защо от управляващото мнозинство отхвърлят разумните идеи за подпомагане на българските учени и стига до извода, че поведението им е поредната проява на слугинаж. И отговори с въпроси: а по какви причини разсипахме българската армия, българската авиация, българските ракетни войски? Ние към момента почти нямаме армия. А кой разсипа българското здравеопазване- нали не мислите, че това е станало за ден или два?

Сякаш определени български политици работят за разсипването на българската държава, т.е. да се превърнем в една колония, коментира той. Виждате как във външната политика ни подритват, външни фактори определят какво да правим, но за да става това се налага да ни обезличат- да съсипят науката, здравеопазването, да приключим с българската армия… Тогава се превръщаме в една безперспективна държава, в която е по-добре да закрием парламента и правителството, щом решенията се вземат на друго място, заключи Гечев.

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply