Дружеството „ИМЕНА.БГ“ ще регистрира интернет имената на кирилица „.бг“

Дружеството „ИМЕНА.БГ“ ще регистрира интернет имената на кирилица „.бг“

Дружеството „ИМЕНА.БГ“ беше одобрено от експертна комисия, създадена към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. По този начин организацията получава подкрепа от интернет общността в България за създаване и администриране на регистър на домейн от високо ниво на кирилица „.бг“, съобщиха от МТИТС. 

По този повод, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски коментира: „Скоро можем да регистрираме и ползваме интернет имена изцяло на български език. Това е важна стъпка към запазване на родния ни език и културна идентичност в глобалното цифрово общуване“. По думите на министър Московски, с възможността за интернет адреси изцяло на кирилица, отпадат пречките пред хората, които не познават латинската азбука, да ползват интернет. 

МТИТС обяви на 1 юли 2015 г. възможността за подаване на предложения. Кандидатите бяха двама – „Имена бг“ АД и сдружение Български домейн регистър.

След извършеното оценяване на постъпилите предложения, „ИМЕНА.БГ“ АД бе избрано, тъй като кандидатът в по-голяма степен удовлетворява изискванията, заложени в документа „Принципи и изисквания за регистрация на имена в интернет областта .бг (IDN ccTLD .бг)“. 

Акционери в „Имена бг“ са: Българска библиотечно-информационна асоциация, „Регистър.БГ“ ООД, Сдружение за електронни комуникации, „Цифрови системи“ ООД, „Цифрови системи лимитид“ ООД и фондация „Глобални библиотеки“. 

Подкрепата на правителството и на българската интернет общност е необходима за преминаването на кандидата към следващата стъпка от процеса – кандидатстване пред IANA (Службата за присвояване на имена и адреси в интернет). 

Изборът на регистратор на интернет имената на национален език е финалната фаза на усилията ни България да има интернет имена на родната азбука. 

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply