СОС прие Бизнес плана на "Топлофикация София" ЕАД за 2016 г.

СОС прие Бизнес плана на "Топлофикация София" ЕАД за 2016 г.

Столичният общински съвет прие Бизнес плана на „Топлофикация София“ ЕАД за 2016 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Общо гласувалите общински съветници бяха 56, от които със „за“ гласуваха 46, а 10 се въздържаха. Преди самото гласуване председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов заяви, че групата на БСП-Лява България ще се въздържи да подкрепи доклада за утвърждаване на Бизнес план на „Топлофикация София“ ЕАД за 2016 г. Той изказа комплименти и уважения към изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД, тъй като по всички правила на Бизнес плана, той се е справил отлично и се е съобразил със ситуацията.

„Ние ще се въздържим по две причини, тъй като до този момент освен решението, което гласувахме за уточняване на размера на задълженията на „Топлофикация София“ към БЕХ и този гратис, който получи към тази преференциална лихва, все още чакаме Вашето виждане като управляващи в общината за бъдещето на дружеството – в каква посока, как ще се развива и как ще преодолеем насложените проблеми през последните 20-25 години. В това отношение вие можете да разчитате на нашето конструктивно участие в търсене на това решение, но ние все още очакваме“, заяви той. Като втори въпрос той посочи 90-те млн. лв. в КТБ, които по думите му безотговорно са изпуснали и не са могли да приберат.

В отговор общинският съветник от групата на ГЕРБ в СОС и вносител на доклада Валя Чилова заяви, че темата не е забравена. „Най-важното беше да приемем сега бизнес плана. Преди това се фокусирахме върху споразумението с БЕХ, защото то беше най-важно. В него има заложени много точни параметри какво се случва през годините занапред с дружеството, сега има бизнес план. Дори след днешната сесия имаме среща на работната група за бъдещето на дружеството. Ще се работи много активно по темата и тепърва ще има какво да обсъждаме“, каза тя.

„По втората точка е драма за всички нас. Бившият изпълнителен директор пое отговорността за това решение“, допълни тя. Калоян Паргов отговори, че въпросът не е да обере „парсата“ бившият изпълнителен директор, на когото му бе поискана оставката. „Въпросът е каква е политическата отговорност на управляващото мнозинство за тези 90 млн. лв., за което ние нищо не сме чули още“, поясни той.

Николай Стойнев зам.-председател на СОС, заяви, че в момента има процедура по несъстоятелност на банката и когато приключи този процес, има списък на кредитори на банката, които ще бъдат удовлетворени от тази маса на несъстоятелността. „Така че „Топлофикация София“ е сравнително високо в този списък и се надяваме да се постигне максимално удовлетворяване на тези претенции“, уточни той. В отговор на това Милка Христова каза, че „Топлофикация София“ изобщо не може да бъде напред в списъка, защото не е привилегирован кредитор.

Източник: Пик

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply