Миков: Трябва да спрем съсипването на здравната система и да предложим алтернатива

Миков: Трябва да спрем съсипването на здравната система и да предложим алтернатива

„Последствията от дясното управление са най-тежки точно по отношение на здравето на българите. Смятам, че ние социалистите трябва да направим всичко възможно да спрем съсипването на българската здравна система и да предложим алтернатива”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков във Фейсбук по повод Световния ден на болните и Европейския ден на телефон 112. 

В коментара си лидерът на социалистите отбелязва, че пациентите в България, независимо дали се нуждаят от спешно лекарско внимание, дали страдат от хронично или друго заболяване, все повече разбират, че медицинската помощ в здравна система, изградена на десни принципи, е доста условна услуга, а не безусловно право.

„Всяка следваща дясна „реформа” през последните 15 години утвърждава именно това усещане. Използвам точно думата „усещане”, защото българските граждани усещат все по-силно промените по здравето си и по джоба си”, посочва Миков. 

„Без значение дали става въпрос за обединяване на спешни центрове, което означава по-бавни линейки за хората извън големия град, или за сегрегиране на пациентите по преценка на министъра за „значимостта” на тяхното заболяване, или за отхвърляне на предложението на левицата тел. 112 да стане достъпен за гражданите със слухови и говорни проблеми, констатацията е една. Политиката на управляващите в здравеопазването създава опасност за живота и здравето на милиони българи”, категоричен е председателят на БСП. По думите му тази политика вижда здравето като услуга, опитва се да прехвърли на данъкоплатците и пациентите тежестите на здравното осигуряване, да вкара още повече бизнеса в здравеопазването.

„В БСП не сме съгласни с всички тези намерения и затова инициирахме първи вот на недоверие към кабинета „Борисов 2” именно на здравна тема. Всяко едно от престъпните измерения на здравната „реформа” на министър Москов дава достатъчно мотиви и основания за това”, подчертава Михаил Миков. 

„В участието си в сутрешния блок на националната телевизия днес аргументирах това наше виждане. Ще го направя и тази вечер в ефира на Радио „Фокус”, където от 17 часа стартира ново предаване, посветено на лявата политика в интерес на българските граждани и на България. Темата на първото му издание е именно „здравеопазване”, отбелязва лидерът на левицата. 

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply