Извънредно: Доналд Тръмп би дузпата на ядрен Иран, Европа започна да реве

epa06667785 US President Donald J. Trump makes remarks as he speaks to the nation, announcing military action against Syria in response to the recent alleged gas attack on civilians in Douma, at the White House in Washington, DC, USA, 13 April 2018. EPA/MIKE THEILER / POOL ATTENTION EDITORS: IMAGE REISSUED WITH TONE ADJUSTMENTS

Не трябва да позволим на Иран да има атомна бомба. Страната е основен спонсор на тероризма. Режимът на аятоласите изнася несигурност в Близкия изток като поддържа и въоръжава терористични групировки като Хизбула, Хамас, талибаните, Ислямска държава.

Това заяви в нарочна пресконференция в Белия дом американският президент Доналд Тръмп.

Той не пропусна да отбележи, че натискът над Иран ще се осъществява в координация с Франция, Германия и Великобритания.

Доналд Тръмп не пропусна да отбележи, че САЩ ще въведат икономически санкции, които са насочени срещу възможностите на страната да развива ядрения си потенциал.

Верен на своя стил Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще напуснат ядреното споразумение с Иран.

„След всичките тези консултации ми е ясно, че не можем да предотвратим иранска атомна бомба на фона на разлагащата се, гнила структура на настоящото споразумение“, каза Тръмп.

Той описа този ход на САЩ спрямо Техеран като „оттегляне“. Анализатори отбелязват, че това е технически неправилно, защото споразумението с Иран не е договор. По тази причина САЩ могат само да го спазват или да нарушават условията на споразумението с Иран.

Тръмп използва реторика, за да опише действията на Иран след постигането на ядреното споразумение. Той включително обяви, че режимът на аятоласите изгражда своята ядрена програма.

„Кървавите амбиции на Иран са се увеличили „, каза Тръмп.

„Мощните санкции ще влязат в пълна сила“, каза Тръмп. „Ако режимът продължава с ядрените си аспирации, той ще има по-големи проблеми, отколкото някога е имал“, не пропусна да заплаши американският президент.

Тръмп заяви, че има съобщение за иранските граждани.

„Хората на Америка стоят с вас“ – обяви президентът на САЩ.

Реакцията на Европа:

Франция, Германия и Великобритания съжаляват за решението на САЩ да напуснат ядреното споразумение с Иран.

Това обяви минути след позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп да се оттегли от ключово международно споразумение френският президент Емануел Макрон.

Макрон не пропусна да отбележи, че Франция, Германия и Великобритания ще продължат да работят колективно за по-широка рамка, обхващаща ядрената дейност в периода след 2025 г., така и балистичната дейност и стабилността в Близкия изток, особено в Сирия, Йемен и Ирак.

Решението на Тръмп за Иран не се отрази на борсите

Американските пазари завършиха борсовата търговия във вторник, без да бъдат значително повлияни от решението на американския президент Доналд Тръмп да изведе САЩ от иранското ядрено споразумение.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones industrial average отбеляза повишение от минималните 0,01% до 24 360,21 пункта, като акциите на J.P. Morgan Chase бяха най-добре представящите се в индекса. Широкият показател S&P 500 завърши сесията с понижение от 0,03%. Технологичният индекс Nasdaq composite също приключи с много малък ръст от 0,02%

По-сериозно отражение действията на американския президент имаха върху цените на петрола. Американският лек суров петрол WTI се търгува за 69,72 долара за барел, което е понижение от 1,43%.

Коментари

коментара