Цената на петрола нарасна с 1,4% и премина цената от 76 долара за барел

Цената на петрола нарасна с 1,4% и премина цената от 76 долара за барел
Повишаването на цените на петрола се дължи на няколко фактора, пряко свързани с основните доставчици на „черното злато“ на световния пазар

Цената на петрола марка Brent нарасна в понеделник с 1,4%, до $76,15 за барел, свидетелстват данните от борсите, предава ТАСС, цитирана от Агенция „Фокус“.

За последен път цената на петрола от този сорт беше повече от $76 за барел на 27 ноември 2014 година.

Според експертите повишаването на цените на петрола се дължи на няколко фактора, пряко свързани с основните доставчици на „черното злато“ на световния пазар.

Заради усложненията в икономиката на Венецуела, обемите на добив в страната през последните месеци вървят надолу. Основната причина са заплахите на САЩ да се откажат от ядрената сделка с Иран, политика, активно подкрепяна от Израел. Тя обаче означава автоматично възобновяване на санкциите срещу иранския нефтен сектор.

Към причините за ръста на цените трябва да се добави и ситуацията около Саудитска Арабия, която вече води война на един фронт – в Йемен, и се готви да открие и втори – в Сирия.

Още един фактор, който влияе върху цените на петрола, може да е свързан и с това, че ислямистите в Сирия окончателно губят нефтените ресурси на страната, чрез които те откровено упражняваха дъмпинг върху пазара на „черно злато“.

 

Източник: Nbox