Гръцката опозиция поиска оставката на правителството на Алексис Ципрас

Гръцката опозиция поиска оставката на правителството на Алексис Ципрас
Въпреки исканията на опозицията за оставка, правителството в Атина заяви категоричното си намерение да управлява до края на мандата през есента догодина

Гръцката опозиция поиска оставката на правителството на Алексис Ципрас на фона на оповестените данни от социологически сондажи, които сочат спад на доверието към управляващата партия СИРИЗА заради високите данъци и безработицата, предаде БНР.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия „Нова демокрация“ – Кириакос Мицотакис направи изявление, че „премиерът Ципрас е вече минало в политическата история на страната“. Управляващата партия СИРИЗА губи подкрепа сред избирателите, показват последните проучвания на общественото мнение, според които консерваторите изпреварват с около 10 пункта управляващите.

Правителствената коалицията с националистите от „Независими гърци“ е готова да рухне заради преговорите на Атина със Скопие: „Няма да подкрепим предложение за името с думата „Македония“, категорични са националистите.

И лидерът на социалистите поиска оставката на Ципрас, защото, изтъкна той, това правителство „няма право да обвързва страната с договори извън неговия мандат“ – изявление, направено по повод очакваната приватизация на електрическата компания.

В същото време правителството е категорично, че ще управлява до края на мандата през есента следващата година.

 

  • кириакос мицотакис
  • алексис ципрас

    Източник: Nbox