Срив на акциите на "Ер Франс" с близо 14% след оставката на изпълнителния директор

Акциите на „Ер Франс“ се понижават с близо 14% в началото на търговията в понеделник на борсата в Париж.

Това стана след новината от края на предходната седмица за оставката на изпълнителния директор на големия превозвач Жан-Марк Янайлак.

Изпълнителният директор на Air France-KLM обяви в петък късно вечерта, че ще подаде своята оставка, след като на проведено онлайн запитване, персоналът на въздухоплавателната компания отхвърли предложението на нейното ръководство за повишаване на заплатите. Това ще хвърли в допълнителен хаос водещият превозвач, който вече отчете загуби за около 300 млн. евро в резултат на поредицата стачни действия от февруари насам.

Междувременно обединените профсъюзи обявиха, че персоналът на „Ер Франс“ ще проведе в понеделник и във вторник (7-и и 8-и май) нови стачни действия, тъй като продължават да настояват за увеличение на заплатите с 5,1% през тази година в момент, когато компанията започна да се възстановява от години на финансови загуби и на сериозно преструктуриране.

Новината за оставката на изпълнителния директор на компанията провокира драматичен спад на акциите на Air France-KLM с 13,7% към нива под 7,0 евро за акция в началото на днешната търговия на борсата в Париж, като от началото на годината акциите на френско-холандския превозвач вече се срива с над 50 на сто.

Трябва да се има предвид, че френската държава е най-големият акционер в Air France-KLM с 14% от акциите, следвана от компаниите Delta Airlines и China Eastern, които притежават по 9 на сто от акциите на водещия превозвач.

Финансовият министър на Франция Бруно Льо Мер обаче заяви в неделя, че не е работа на правителството да предотврати загубите, понесени от „Ер Франс“. Той добави, че превозвачът не е полагал достатъчно усилия, за да остане конкурентен и дори е изложен на риска от изчезване.

„Ако „Ер Франс“ не полага усилия да стане по-конкурентоспособна, позволявайки на този флагман да бъде на същото ниво като Lufthansa и други авиокомпании, френско-холандският превозвач ще изчезне“, заяви Бруно Льо Мер пред телевизия BFM.

Той допълни, че негативното въздействие на неотдавнашните стачни действия във Франция, които включва железопътните работници и персонала на „Ер Франс“, върху брутния вътрешен продукт е около 0,1 на сто.

  • срив
  • акции
  • ер франс

    Източник: Nbox