Сирийските бежанци ще могат да гласуват на предсрочните избори в Турция

Сирийските бежанци ще могат да гласуват на предсрочните избори в Турция
Ако до 12 май са получили гражданство ще бъдат включени в избирателните списъци

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че сирийските бежанци ще могат да гласуват на предсрочните избори, ако до 12 май са получили гражданство в страната, предаде БГНЕС.

„На практика всички вече говорят на турски достатъчно разбираемо. Така ние си поставихме за цел да ги направим турски граждани, ако трябва“, посочи държавният глава. Турските медии отбелязват това знаково съобщение като „внезапна бомба“. За сирийците, които имат желание да пуснат бюлетина на 24 юни, датата 12 май е важна – до тогава те трябва да получат гражданство и да бъдат включени в избирателните списъци, в противен случай няма да имат правото да стигнат до урните.

В “Джумхуриет“ припомня казаното от Ердоган в края на януари т.г., че след операцията в Африн „всички братя“ ще се завърнат по родните си места, а вчера по време на посещението си в Египетския пазар в Истанбул вече е готов да им даде гражданство. „140 000 души се завърнаха в Джераблус, сега като освободим и Африн, ще изпратим и останалите, а същевременно ще направим всичко възможно да подобрим условията на живот в района, за да може час по-скоро да се приберат по домовете си. Това ще бъде най-добрият отговор на онези, които са противници на съвместния героизъм и победата на Турция и нацията заедно със Сирия и нейния народ. Ние не отидохме в Африн за забавление, а да предоставим района на неговите собственици. Нямаме претенции към тези земи, ние не сме коя да е държава от Запада“, бе заявил на 28 януари Ердоган.

На 17 март той отново подчерта, че когато Африн падне, „всички братя ще се завърнат в домовете си“. Позицията му обаче се промени предизборно и в Египетския пазар той обеща гражданство на бежанците. „Обиколих пазара и видях сирийци, иракчани и други чужденци зад сергиите и в магазините. Казах, че ако се налага, тези хора трябва да получат турско гражданство. Иначе те работят незаконно. А сред тях има хора с дипломи и специалности“, аргументира се той.

 

Източник: Nbox