Алексей Навални и над 300 демонстранти бяха задържан днес по време на неразрешена демонстрация в центъра на Москва

Алексей Навални и над 300 демонстранти бяха задържан днес по време на неразрешена демонстрация в центъра на Москва
Днешните протести по призив на Навални са по повод встъпването на Владимир Путин в понеделник в нов шестгодишен президентски мандат

Руският опозиционер и борец срещу корупцията Алексей Навални бе задържан днес по време на неразрешена демонстрация в центъра на Москва, предадоха световните агенции.

„Навални се появи на Пушкинския площад и бързо бе задържан“, каза опозиционният политик Леонид Волков. „Това беше абсолютно незаконно“, добави той, цитиран от Ройтерс.

ТАСС съобщи, че към събралите се хиляди демонстранти на площада са били отправени призиви да се разпръснат. „Молим да се разотидете. В противен случай срещу вас ще бъде употребена физическа сила и специални средства“, се чувало през високоговорители.

След това полицаите, екипирани като за борба с масови безредици, тръгнаха към демонстрантите и започнаха да издърпват някои от тях и да ги отвеждат нанякъде, а отгоре кръжеше хеликоптер, допълни Асошиейтед прес.

Над 300 демонстранти срещу Путин са арестувани в Москва, като полицията използва сълзотворен газ, съобщи Франс прес.

Днешните протести по призив на Навални са по повод встъпването на Владимир Путин в понеделник в нов шестгодишен президентски мандат. Проявите из цяла Русия минават под наслова „Той не е нашият цар“. Социални и други медии съобщават, че в демонстрациите се участвали стотици хора в над девет града в Далечния изток и Сибир. Има данни за арестувани, но броят им не се съобщава.

За демонстрация се събират хора и в Санкт Петербург. Там властите са оградили парка „Марсово поле“, където обикновено има антиправителствени прояви. По загражданията има табели, че се извършва ремонт.

Правозащитната организация „ОВД Инфо“, цитирана от Ройтерс, съобщи, че е получила полицейски данни за 20 задържани в хода на протестите из страната.

ТАСС обяснява, че на 20 април организаторите на проявата в Москва са заявили провеждане на шествие на 5 май с определен маршрут и митинга в крайната точка. Градските власти са предложили два други маршрута, които са били отхвърлени от организаторите. Те отказали и трети предложен им маршрут. Официалният отказ от провеждане мероприятие автоматично забранява на организаторите да правят някакви акции на този ден, посочва руската агенция.

 

  • алексей навални
  • протест
  • москва
  • русия

    Източник: Nbox