Издирват вече по света турчина, в чийто автобус загинаха 9 души на магистрала "Тракия"

Издирват вече по света турчина, в чийто автобус загинаха 9 души на магистрала "Тракия"

Бургаската окръжна прокуратура е отправила предложение до ВКП турският гражданин Ениз Ченгел да бъде обявен за международно издирване. Това е поредната стъпка от процедурата за изпълнение на наказанието на Ченгел – 10 години лишаване от свобода, съобщи TNS.

Собственикът на фалиралата фирма „Ентуртранс“ бе признат за виновен на тежката катастрофа на магистрала „Тракия“ от 15 юни 2011 г. В нея загинаха 9 души, а други 11 получиха тежки и средни наранявания. Решението на Бургаския окръжен съд бе потвърдено от втора и трета инстанция, след което на 4 ноември м.г. то е получено за изпълнение в Окръжна прокуратура. На следващия ден съдебната охрана отведе в затвора другите двама осъдени – Николай Точев, шеф на транспортния отдел на фирмата, и шофьорът Светослав Димитров.

От областни дирекция „Охрана“ ни върнаха присъдата, тъй като Ченгел не е намерен на адреса си в Бургас, затова на 10 ноември ние изпратихме документацията на отдел „Издирване“ на ОДМВР, каза говорителят на Окръжна прокуратура Красимира Кателиева.

Ченгел е обявен за общодържавно издирване, но данните сочели, че той е напуснал страната на 9 август м.г. през ГКПП-Малко Търново и не е засечен да влиза обратно. Затова започна събиране на необходимата документация той да бъде обявен за международно издирване, след което изпратихме предложението до ВКП, уточни прокурор Кателиева.

Ще бъде поискано съдействие и от Интерпол, казаха от пресцентъра на Главна прокуратура. Ако Ченгел бъде издирен, ще стартира процедура по естрадицията му. След фалита на транспортната фирма бизнесменът започна бизнес с турски закуски. Двете му пекарни в Бургас работят успешно, но те се водели официално на друго име.

Другите осъдени – Точев и Димитров, са в затворническо общежитие вече четвърти месец.

Източник: Пик

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply