Театърът във Велико Търново дължи 70 000 лева на фирми

Театърът във Велико Търново дължи 70 000 лева на фирми

От Министерството на културата опростиха дълг от близо половин милион лева на МДТ “Константин Кисимов” във Велико Търново. Културното ведомство ще покрие от собствения си бюджет преразхода на средства в общо осем държавни театри в страната.

В този списък, освен Храмът на Мелпомена в старата столица, попадат още театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали и Враца, Държавния музикален и балетен център в София, операта в Стара Загора и Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Преразходът в бюджета на търновския театър бе натрупан от 2014 до края на 2015 г., а от първия месец на новата година МДТ ще може да започне да работи на чисто.

По този начин от Министерството на културата дават шанс на държавните театри, които са генерирали голям преразход на средства, да заработят активно, да увеличат броя на сценичните си изяви и да представят изкуството си пред по-многобройна публика, обясни директорът на театъра Васил Вълчев. Министерството ни опрощава по-голяма част от задълженията, но ние имаме чакащи плащания в размер на 70 000 лв. към местни фирми, каза Васил Вълчев. Този дълг също е трупан през последните две години, когато директор на театъра бе Христофор Йонов. Най-солидна е дължимата сума към „Пътнически превози“ АД – близо 20 000 лв. Още 12 000 лв. трябва да бъдат платени на охранителната фирма, която пази театъра, 13 000 лв. – на Общината за такса битови отпадъци и 2200 лв. на ВиК Йовковци. Театралният шеф не скри притеснението си, че на база на финансовите показатели на МДТ през миналата година, проектобюджетът за 2016 г. е намален с 24 %.

„Това означава, че всеки месец за заплати на персонала няма да ни достигат 20 000 лв. Не можем да си позволим да съкращаваме хора, тъй като всички творчески и технически звена в театъра са на критичния минимум“, посочи Васил Вълчев. „Убеден съм, че нашият театър ще се справи с тази кризисна ситуация. МДТ „Константин Кисимов“ доказа, че може да работи добре в системата на делегираните бюджети, като през 2013 г. постигна устойчив финансов и репертоарен растеж.

Тогава театърът получи отлична комплексна оценка от Министерството на културата“, не скри оптимизма си директорът. Във вторник той е участвал в работна среща в министерството, за да представи оздравителен план за финансовото стабилизиране на МДТ. Такива програми трябва да изработят и неговите колеги от другите седем културни института, чиито задължения също остават за сметка на МК. Програмите за финансово стабилизиране на театрите трябва да включват актуализиран репертоарен план до края на тази година, разчет на очакваните приходи и разходи, програма за разплащане на просрочените задължения, мерки за повишаване на размера на приходите, оптимизиране на разходите.

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply