Наркозависими: Внимавайте, крокодилската дрога и чаят са най-опасни

Наркозависими: Внимавайте, крокодилската дрога и чаят са най-опасни

Крокодилската дрога и чаят са най-опасните дроги в момента, предупреждават наркозависими младежи от Центъра за психично здраве в Русе. Колкото и парадоксално да звучи, пациентите в отделението по зависимости призовават събратята си по пристрастеност да не посягат към боклуци.

Чаят, както наричат марихуаната с химически примеси, за малко да убие приятелката на Христина. „Тя пуши от чая, който й дали в компания, след което явно е пила и една бира. Изпадна в кома, беше в болница, в много тежко състояние над 48 часа. По някаква случайност се събуди и се възстанови, но искам да кажа към младите хора да не вземат такива чайове и всякакви такива неща, тъй като са доста вредни. Поне ако вземат наркотици, да разберат какво вземат и да не вземат боклуци“, споделя Христина.

Самата тя е започнала да употребява преди няколко години под влияние на приятеля си, но сега иска да се изчисти. Братовчедите Александър и Константин са започнали едва на 13 години с марихуана, след което са минали на амфетамини, метаамфетамини, екстази и накрая хероин. Сами са дошли в Центъра за психично здраве в Русе, за да се спасят от дрогата. Въпреки че не е имало места, са ги приели. Те разказват, че сега е модерно да се минава на руската дрога крокодил, тъй като тя е много силна, наподобява ефекта на хероина, но е доста по-евтина.

„Ако грам обикновен хероин струва 75 лв., то за крокодилската дрога плащаш 20 лв. Но това е изключително опасен наркотик, тъй като само за два месеца кожата ти изгнива и можеш да умреш от него“, казват момчетата. Употребата на дрога с неизвестен произход и примеси предизвиква все повече случаи на агресия. Управителят на Центъра за психично здраве в Русе д-р Теменужка Матева разказва, че за последните четири месеца са приели 18 младежи на възраст от 14 до 18 години.

Най-тревожното е, че растат случаите с 14-годишни деца, които не просто са пробвали дрога, а вече са зависими от наркотиците. Отключва се и силна агресия при употреба на марихуана с неясни примеси, при които деца нападат родителите си и се налага да бъдат докарвани с белезници от полицията. Лабораторните тестове не могат да установят точния вид на дрогата, тъй като излизат непрекъснато нови видове примеси, които не са регистрирани сред „забранените вещества”. А докато това стане, вече са създадени нови и кръгът се завърта. Според началника на отделението по зависимости д-р Светослав Иванов причината децата да посягат към дрогата е заниженият родителски контрол, средата, в която се движат, и свободният достъп до интернет, където вече наркотиците се поръчват онлайн, а не чрез дилъри на улицата.

Източник: Пик

Коментари

коментара