Тръгва делото за влаковата катастрофа в Калояновец

Тръгва делото за влаковата катастрофа в Калояновец

След два фалстарта и сгрешено обвинение, делото за влаковата катастрофа край Калояновец от юли 2014 година най-накрая започва. Тежката влакова катастрофа на гара Калояновец се случи на 12 юли 2014 г. Тогава бързият влак София-Варна дерайлира, загина машинистът на влака, 14 души бяха ранени, като петима от тях останаха в старозагорската болница за лечение.

В композицията пътуваха около 160 пътници. Обвиняем е помощник-машинистът Христо Тиляшев. Експерти тогава посочиха, че проблеми с железния път не е имало, тъй като системите за сигурност са много надеждни и фактът, че през това трасе за 14 минути са преминали два влака. Още тогава се породиха съмнения защо помощник-машинистът е управлявал влака. Светофарите, които указват с каква скорост трябва да навлезе машината в този участък, са работили и те не са само един. Знакът е показвал за отклонение, че е трябвало да премине с 40 км/ч.

За разлика от автомобилните знаци, този знак се подава най-малко километър напред. Има повторителен – предупредителен сигнал, който му казва, че трябва след спирачно разстояние да спре или да премине с 40 км/ч. Светофарите са два последователни. Един основен и един предупредителен преди него. На 7 август 2015 г. Окръжната прокуратура в Стара Загора внесе в съда обвинителен акт срещу 44-годишния Христо Тиляшев за нарушаване на правилата за движение при управление на подвижен жп състав и причиняване по непредпазливост на телесна повреда или смърт на едно или повече лица. Според обвинителния акт Христо Тиляшев е нарушил два текста от правилата за движение.

Така при наредено транзитно преминаване по четвърти коловоз на гара Калояновец, от железен път 1 на железен път 2, не спазил указанията на предупредителния и входния светофар, управлявайки влака със скорост от 106 км/ч при разрешена до 40 км/ч. По делото са разпитани 50 свидетели, изготвени са заключенията на множество експертизи – съдебно-медицински, химически, технически и др. Големият спор е дали причина за катастрофата е техническа или човешка грешка. Ако съдът признае за виновен помощник-машиниста, той може да получи затвор за срок от 5 до 15 години. 

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply