Г. Атанасов: Те ще направят европейско финансово министерство, а ние може пак да останем между небето и земята

 Г. Атанасов: Те ще направят европейско финансово министерство, а ние може пак да останем между небето и земята

Идеята за общо европейско министерство може да остане твърде далеч от България. „Ако няма външен натиск, хората от които зависят законодателните промени в България, ще предпочетат отново да останем страна втората ръка в ЕС и дори и да направят общо финансово министерство, ние може да останем извън него”. Това коментира пред БГНЕС финансистът Георги Атанасов по темата за създаването на единно европейско министерство на финансите. Идеята беше лансирана от управителите на Централните банки на Германия и Франция с цел укрепване на европейската икономика. Предложението породи не един въпрос – как ще бъде уредено подобно министерство, какви функции ще му бъдат отредени и докъде ще стигат правомощията му.

Тук изниква и въпросът как това ще засегне България, която не е част от единната европейска валута. „Има ЕЦБ, а тя не само поддържа контакт с нашата Централна банка, ами ни изпраща точни методологически указания. Нашата местна валута е обвързана към еврото, така че основните влияния от еврозоната се отразяват и на нас”, обясни Атанасов. „В условията на валутния борд Централната банка (ЦБ) е лишена от възможността да води собствена парична политика, а основната функция на ЦБ, освен да бъде регулатор на банковата система, е банковият надзор. В тези две функции Централната ни банка се провали през 2014 г. с КТБ.

При тази ситуация ние сме страна, където хем сме в ЕС, хем законодателството ни не отговаря във финансовата сфера на това на ЕС. Нещо повече, то не отговаря не защото ние сме глупави или сме изостанали, а просто защото няма политическа воля това законодателство да бъде въведено. Промени в това отношение не се виждат скоро на хоризонта, тъй като те се влияят от текущи процеси и случаи, свързани пряко с хората, които трябва да упражнят тази политическа воля. Но, ако го направят тези хора ще изгубят определени дивиденти.

Ако няма външен натиск те отново ще си предпочитат да останем в ситуацията – хем да сме член на ЕС, хем не е съвсем така”, обясни финансистът. Според него дори и да се създаде европейско финансово министерство, България най-вероятно ще остане далеч от него. „Нас никой не ни пита. Германия и Франция са най-мощните икономики на ЕС, които щом са решили нещо да правят, означава, че искат да поставят нещата под контрол”, каза още Атанасов. Въпреки това той смята, че тромавата бюрократична организация, каквато е ЕС, ще се нуждае от много време, за да осъществи идеята. „Спомнете си колко години беше лансирана идеята за европейска валутна единица, колко време мина докато влезе еврото в обращение.

Информационната кампания на еврото беше прекъсвана два пъти, бяха направени редица промени. А самият принцип на замяна на националните валути с обща европейска валута беше подготвян в продължение на десетилетия. Така че едно такова европейско министерство може да не види бял свят скоро. Сега със сигурност е твърде рано”, коментира финансистът. 

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply