Национална галерия „Двореца” показва изложба за Левски безплатно

Национална галерия „Двореца” показва изложба за Левски безплатно

В четвъртък 11 февруари от 10:00 до 18:00 часа всички желаещи ще могат да посетят безплатно откритата само преди броени дни в залите на Национална галерия „Двореца” на пл. „Княз Александър І” № 1 в София изложба „Левски – символ и епоха”. Уникалната изложба представя над 80 художествени произведения и 40 документа от епохата, свързани с образа, живота и делото на Васил Левски. Част от тях са непоказвани до момента. Организатори на експозицията „Левски – символ и епоха. Апостола и неговото време през погледа на българските художници” са Националната ни галерия и Общобългарският комитет „Васил Левски”, съобщиха от МК.

Левски никога няма и не може да бъде забравен. Левски е част от самочувствието на всеки българин, ЛЕВСКИ продължава да вълнува и младите български художници, макар някои от тях да живеят далеч от Родината, категорични са организаторите на експозицията, посветена на Апостола на Свободата. Широката панорама от художествени образи на Апостола представя различни поколения български художници. Най-възрастният от тях – Марин Георгиев Устагенов, е роден през далечната 1872 г. в Русе, а най-младият – Лазар Митев, е роден през 1996 г. в Пловдив. Експозицията включва живописни, графични и скулптурни портретни и многофигурни композиции. Специално внимание е отделено на темата: „Сцени от народния живот”. В този раздел са включени малко познати и непоказвани до този момент творби от колекцията на Националната галерия. В документалната част са включени уникални материали и фотографии на Апостола и негови съратници. Акцент на изложбата е портретът на акад. Дечко Узунов „Огърлица на безсмъртието” (1973). Между авторите изпъква името на Марин Георгиев Устагенов, посветил голяма част от своето творчество на предосвободителната епоха и на образа на Васил Левски. Неговото живописно платно „Създаване на таен революционен комитет в Софийско” е първо по рода си в българското изкуство и се показва за първи път пред зрителите. Своеобразен контрапункт на старите майстори-живописци е творчеството на съвременни художници – сред тях са професорът в Националната художествена академия Пламен Вълчев, живеещият в САЩ Росен Райчев, познатият на ценителите на живописта в европейските културни среди Васил Горанов. Спомоществовател на изложбата в „Двореца” и на каталога към нея е фондация „Братя Василеви“. Всички ценители на изкуството, които решат да посетят безплатно Национална галерия «Двореца», ще могат да разгледат в нейните зали и ретроспективната изложба „Пробив” на Сашо Стоицов, който е сред малцината български художници, които предвещават големите промени в изкуството ни след 1989 г. и продължават да са изненадващи и новаторски настроени и днес.

Посетителите ще имат възможността да оценят cъщо така и изложбата «Пленени моменти» на Красимира Дренска-Вирц, която включва графика, рисунки, фотография, авторски книги. В залите на „Двореца” е наредена и интересната експозиция БЯЛО – „Зимата“ в колекцията на Националната галерия, която също ще може да бъде видяна от всички в деня със свободен вход – 11 февруари. /

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply