Топспециалист по сигурността: Бежанските потоци няма да намаляват! Европа затъва в тежка криза!

Топспециалист по сигурността: Бежанските потоци няма да намаляват! Европа затъва в тежка криза!

Обезпокояващо е, че бежанският поток не спира. Той не намаля заради метеорологичния фактор и има тенденция на устойчивост. Ситуацията в Сирия не бележи подобрение и хората губят надежда – това е един от сериозните фактори, които ги карат да бягат надалеч. Това каза пред „Хоризонт“Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. Той прогнозира, че няма да има намаляване на миграционната вълна, като се позова и на данни за увеличения брой мигранти от Афганистан.

Турция може в голяма степен да регулира бежанските потоци и да препятства каналджийството и е сериозен фактор в политиката с бежанските потоци, подчерта експертът. По думите му, крайната цел на бежанците са държавите от Стара Европа.

На въпрос доколко НАТО може да се намеси като фактор за овладяване на кризата с бежанците по външните граници на ЕС, Божилов отговори: „Вместо да виждаме търсене на общи усилия в ЕС, държавите търсят индивидуални мерки. Европейският съюз върви към ренационализация. Виждаме ръст на десни и антиевропейски партии и движения в Европа. Съюзът търпи много сериозна криза и не може да намери общата политика. Ето защо НАТО е едно от решенията.“

Напрежението между Русия и САЩ и Русия и ЕС и НАТО е базирано на различното виждане за процесите в света и как да се реши един или друг конфликт. Това напрежение не бива да влиза в спирала на нарастване, коментира още Божилов.

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply