ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Синът на ген. Добри Джуров: Какво направи земеделецът Ненчев? Порасна му растителност на черепната кутия и стопира авиацията!

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Синът на ген. Добри Джуров: Какво направи земеделецът Ненчев? Порасна му растителност на черепната кутия и стопира авиацията!

Всеки трябва да си гледа работата, a земеделците да си гледат земеделието, посъветва в интервю за Дарик Спартак Джуров – син на армейския генерал Добри Джуров. Думите му бяха по повод острата декларация срещу честването на 100-годишнината от рождението на баща му, която беше разпространена от оглавяваната от сегашния военен министър Николай Ненчев партия БЗНС.

„Всеки се занимава с това, което не му е професия. До какво състояние е земеделието, на пазара колко са българските стоки? Докато Ненчев се занимаваше със земеделие, каква хубава растителност му порасна на черепната кутия. А като стана министър стопира авиацията“, заяви 66-годишният син на министъра на отбраната до 1990 г. Спартак Джуров разкри, че не е бил изненадан, но не е очаквал протеста на 6 януари. Тогава пред сградата на Военния клуб се състоя демонстрация, докато вътре се честваше кръглата годишнина от рождението на Добри Джуров.

Има носталгия по армията, която страната ни е имала преди 10 ноември, смята Спартак Джуров. „Смени се обаче подходът към армията и националната сигурност. Докато по време на социализма количеството и качеството на въоръжените сили се определяше от заплахите, по време на демокрацията въпросите се решаваха чисто финансово“, изтъкна синът на Добри Джуров.

От сегашна гледна точка 3-дневната операция в Чехия по време на Пражката пролет през 1968 г. би могла да се определи като мироопазваща. „Сега една мироопазваща операция за 5 минути ги прави тези жертви“, отбеляза бившият военен.

Спартак Джуров разкри, че е напуснал армията заради атаките срещу него. Като военен срещу нрго са били образувани 8 дела след публикации в медиите. Не е бил осъден по нито едно. Смята, че всичко е било с цел да се разруши авторитетът на баща му.

„Баща ми активно участва в смяната на тоталитаризма с по-демократичен строй, с перестройка. Никога не е съжалявал, че участва в демократизацията на България, но няколко пъти е споделял, че не е очаквал толкова бързо развитие на нещата и по този начин да си тръгне. Много тежко преживя реформите в армията“, сподели още синът на бившия военен министър.

На 14 декември 1989 г., когато на протестен митинг Петър Младенов изрече фразата „По-добре танковете да дойдат“, не е имало никаква подготовка за излизане на машини от танковата бригада в Горна баня. „Познавам се с тогавашния командир на бригадата. Твърдо мога да ви кажа, че никаква подготовка не е имало“, заяви Спартак Джуров. 

Отношенията между Добри Джуров и Тодор Живков в Политбюро са били чисто професионални. „Баща ми се отнасяше с голямо уважение към Живков. Но независимо от това си държеше на думата и когато имаше някакви разминавания, отстояваше своето“, отбеляза Спартак Джуров. Той даде за пример Възродителния процес, при който армията не участва в събитията. Като военен министър генерал Джуров настоявал армията да не участва в никакви вътрешни събития.

Спартак Джуров разкри, че баща му гледал много отрицателно на кампанията срещу Тодор Живков след 10 ноември. „Малко сме контактували с баща ми в този период, но знам, че след известно време, не повече от година след 10 ноември, имаше някакви противоречия между баща ми и Андрей Луканов. Просто един път случайно ги видях да спорят доста запалено. Не знам за какво беше“, сподели той.

„Баща ми бягаше от прякото участие в политиката. Всичко пречупваше през призмата на въоръжените сили и националната сигурност. Всичко, което ставаше по света и в България, го пречупваше – какви задачи да има и как да реагира Българската армия. Той си беше войн по рождение“.

Задължителната казарма трябва да се върне, но в порядъка на една година, смята наследникът на генерала: „Без клетва може ли мъж да съществува? Без да се е клел за вярност към родината?“.

Спартак Джуров от години живее и работи във Варна. От втория си брак има син, кръстен на баща му. Наскоро 22-годишният Добри Джуров е завършил компютърни технологии в Болтън, Англия. Специалист е в създаването на компютърни игри.

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply