Министър Митов чака ЕК да реши, дали Гърция е нарушила европейското общностно право

Министър Митов чака ЕК да реши, дали Гърция е нарушила европейското общностно право

„Дали Гърция е нарушила европейското общностно право – последната дума има ЕК“,  каза министърът на външните работи Даниел Митов, съобщава „Фокус“

Във връзка с това каква помощ може да окаже правителството ни на превозвачите за това да търсят по съдебен път правата си, заради нанесените щети вследствие на гръцката блокада и не нарушили Гърция договор за функциониране на ЕС, Митов коментира: „Ще разговаряме с превозвачите, поканил съм днес една от организациите. Тепърва ще видим какво можем да им съдействаме по темата“. „Това, дали Гърция е нарушила европейското общностно право – последната дума има ЕК, тя ще реши след нашите писма и сигнали, тя е длъжна да задейства процедура, оттам нататък ще водим разговори с тях“, допълни Митов. „Поставен е въпросът на така наречения формат КОРЕПЕР II.

Няма да спрем да оказваме натиск, защото това се случва от години – не е прецедент и никой не го е решил до момента. Такива инциденти има и на други европейски граници. Ще търсим механизъм, така че ЕС да защитава основните си свободи, не само между България и Гърция, но и цялостно“, поясни външният министър. „Страдаме в момента от това. Всеки един български гражданин, превозвачите, хората, които страдат от тази ситуация – не можем да влезем в ролята на гръцкото правителство и да овладеем ситуацията там. Това са вътрешни работи на Гърция, но това, което можем да правим по границите, го правим“, заяви той.

Даниел Митов уточни, че всички български институции са се ангажирали, като вчера дори е имало двама евродепутати на границата – Ангел Джамбазки и Андрей Новаков, които са участвали в разговорите. „Нашите институции са ангажирани, но проблемът е много сложен. Когато става въпрос за това какво може оттук нататък да се направи, за да не се повтарят подобни ситуации, опитваме се с всички държави членки на ЕС да търсим механизми, дори промени в нормативни актове, ако трябва, за да можем да гарантираме основни свободи в рамките на ЕС“, заяви министър Митов.

Източник: Пик

Be the first to comment

Leave a Reply