Кран във военния музей слага тежка техника на бетонни постаменти

Кран във военния музей слага тежка техника на бетонни постаменти

Националният военноисторически музей поставя експонатите си от тежка техника на постаменти. Кран в двора на музея вдига част от техниката изложена там и я премества върху новоизградени бетонни постаменти, за да бъдат по-добре защитени, а и експозицията да изглежда естетически прегледна. 

В последните месеци на миналата година направихме бетонни постаменти под част от едрогабаритната техника във външната експозиция, за да изолираме техниката от пръстта, върху която е сложена и в момента връщаме техниката на местата, на които е била, обясни пред БГНЕС директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова. 

Това е част от грижата на ръководството на НВИМ за едрогабаритната техника във външната експозиция. Миналата година една не малка част от нея – около 40 експоната са били почистени, ремонтирани и реставрирани. Те са били обработени и така около 90% от техниката се намира по думите на Пенкова в едно естетически добро състояние. Това е започнато със средства, предоставени от Министерството на отбраната.

„Имаме амбицията да направим бетонни постаменти под цялата техника, която имаме, което е скъпоструващо занимание, защото е много голяма бройката на техника във външната експозиция. Но започнахме с някаква част от нея миналата година и тъй като времето беше лошо спряхме, с първото подобряване на климатичните условия продължихме да връщаме техниката в новонаправените бетонни постаменти, за да бъде естетически прегледна експозицията и да бъде приятно на хората, когато идват при нас”, каза доц.Пенкова. Тя посочи, че имат амбицията да продължат и тази година, стига да успеят да организират средства за това с направата на постаменти поне под още толкова техника, колкото и до този момент. Целта е да се върви в посока на по-адекватното й опазване.

Източник: Пик

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply