Лекари искат наказателна отговорност за малолетни бременни

Лекари искат наказателна отговорност за малолетни бременни

Русенски лекари предложиха бременността на момичета под 16-годишна възраст да бъде инкриминирана и да не се допускат раждания в невръстна възраст.

Повод за предложението на акушер-гинеколозите да се носи наказателна отговорност и от момичетата, които раждат преди да са навършили 16 г., стана случай от 1 февруари, когато 14-годишно момиче, бременно в деветия месец, скочи от 4-тия етаж на АГ комплекса в Русе, защото иска да си ходи у дома.

Малолетната Живка се отърва само със счупена ръка, а роденото й със секцио бебе е напълно здраво.

Въпреки че този случай се е развил благоприятно, началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс на русенската болница д-р Георги Хубчев заяви пред БНР, че трябва да бъдат взети много сериозни законодателни мерки.

„Трябва да се инкриминират тези бременности поне под 16-годишна възраст. Това са деца – неукрепналата нервна система, детски начин на мислене. След като е криминално един възрастен да има интимни отношения с 14-годишна, за какво приказваме да бъдат бременни“, категоричен е гинекологът.

През миналата година 8 момичета на възраст под 16 години са родили бебетата си в Русе. Три пъти повече са тези, които са в границата 16-18 години. По смисъла на закона те всички са деца. Предимно са без образование. Повечето от тях са ходили в началния курс, а други изобщо не са ходили.

Родителите са неграмотни, от там и децата са неграмотни, казват социалните служители и допълват картината с описание на популярния модел на ромско семейство – неграмотни родители имат между 5 и 8 деца, които също не ходят на училище и при първа възможност създават свои семейства с деца, които като аритметична прогресия попълват таблиците с неграмотни български граждани.

На 1 февруари вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин съобщи, че в България са регистрирани 3000 майки под 16 години, които търсят детски помощи.

„За всички тях средствата са в натура – бабите и дядовците не получават пари кеш. Ако майката си завърши средното образование, ще вземе помощ и в пари“, обясни Калфин.

Източник: Пик

Коментари

коментара