В това село лекуват безплатно рак!

Лекарите в Юрпа, малко градче в Западен Сибир последните три години успешно извършиха 34 трансплантации на стволови клетки. Със стволовите клетки лекуват рак на кръвта, а експерти обясняват, че с тези клетки могат да се изградят всички други клетки. Пациентите са в добро здравословно състояние, но лекарите не крият факта, че има голям риск от подобни интервенции.

Трансплантацията на стволови клетки днес е единствения метод в цял свят, който осигурява добри резултати. Такова лечение струва около 420,000 долара, но в селцето Юрпа тази операция се прави безплатно. Средствата се предоставят от местния бюджет.

Преди три години Дмитрий Кудашкин стана първият пациент в Юрпа, на който е извършено присаждане на стволови клетки. На 32-годишния пациент му е била поставена диагнозата за едно от най-трудните заболявания на кръвта. Практически не е имал шанс. Но след операцията в Юрпа всичко се променило.

Стволови клетки има във всеки организъм. Докато човек спи, тези клетки работят по възстановяване на увредените тъкани и органи. С течение на годините, тях ги има все по-малко. При новородени, в пъпната връв делът на тези и други клетки възлиза един спрямо 10.000, в 16-та година от живота е 1: 500000, а при 50-годишните личности – 1 към милион.

Местните лекари работят повече от четири години със стволови клетки. В съседния град е открита банка за стволови клетки. Клетките там се съхраняват в течен азот при температура от минус 196 градуса. При необходимост могат да бъдат използвани и след няколко десетки години.

Придобиването на стволовите клетки от кожната тъкан, мастната тъкан и фоликулите на космите е много сложно и скъпо, така че трябва да се запази резервата от пъпната връв, която природата му е дала на човека. Въпреки това днес пъпната връв се унищожава, а точно от нея е най-лесно се отделят стволови клетки.

Ако човек има проблеми със здравето, достатъчно е тези клетки да бъдат вкарани в кръвта му и те сами ще намерят  болното място. В 100% от случаите те са ефективни, а ефективни са и когато се прилагат между брат и сестра.

Коментари

коментара